На проммайданчику третього та четвертого енергоблоків поки що не ведеться повноцінного будівництва, там лише на певних ділянках тривають ремонтно-відновлювані роботи, до яких залучені підрядні та субпідрядні організації. Їх діяльність постійно контролюють інспектори Державної пожежної частини №7 з охорони ХАЕС, з ініціативи яких днями відбувся рейд-перевірка дотримання протипожежного режиму. У ньому взяли участь заступник начальника ДПЧ-7 з пожежної профілактики, майор служби цивільного захисту Тарас Скоробагатько, начальник відділу охорони праці Юрій Головачов, начальник відділу служби відомчого нагляду і пожежної безпеки Олександр Тимчук (на знімку).

Почали з огляду території поруч з протираді­аційним укриттям №3. Тарас Скоробагатько звернув увагу на те, що даний об’єкт утримується в належних умовах. А поряд зовсім інша картина – велика територія  заросла бур’янами. За словами вогнеборця, з настанням погожих теплих днів суха рослинність, яка може легко зайнятися від, скажімо, необачно кинутого недопалка, становитиме небезпеку.

Учасники рейду зацікавились майданчиком, де мають розташовуватись тимчасові вагончики будівельників. Тарас Скоробагатько наголосив, що для їх розміщення потрібно затвердити проект, який в обов’язковому порядку має бути узгодженим з інспекторською групою ДПЧ-7. В процесі облаштування споруд, до яких прокладатимуться мережі тепловодопостачання і подаватиметься електроенергія, потрібно враховувати всі протипожежні вимоги.

У ході перевірки було оглянуто зовнішнє пожежне водопостачання, і засвідчено, що водопровідну мережу наразі не здано в експлуатацію. Для цього насамперед потрібно перевірити її технічний стан, у разі потреби виконати ремонтні роботи або монтаж окремих ділянок, а потім провести повну ревізію та випробування, влаштувати під’їзди з твердим покриттям, а місце розташування позначити відповідними знаками.­

Тому першочерговим завданням є забезпечення території будівельного майданчика зовнішнім протипожежним водопостачанням.

- Під час проведення інтенсивного будівництва на третьому та четвертому енергоблоці, - розповідає заступник начальника ДПЧ-7 з пожежної профі­лактики Тарас Скоробагатько, - будуть проводитись вогневі роботи, триватиме монтаж основного обладнання. Персонал не повинен допускати порушень пожежної безпеки. Саме тому ми наголошуємо про це постійно під час проведення профілактичної роботи. Посадові особи, які відповідають за пожежну безпеку під час виконання будівельно-монтажних робіт, повинні забезпечити належний протипожежний стан на закріплених виробничих дільницях.

У ході обстеження начальник відділу служби відомчого нагляду і пожежної безпеки Олександр Тимчук сказав, що відповідним службам потрібно встановити порядок прибирання та вивезення сміття з території проммайданчика, а також визначити місця для паління. Наразі їх тут не обладнано жодного.

Начальник відділу охорони праці Юрій Головачов перевірив дотримання монтажниками та будівельниками основних вимог правил та інструкцій. Він зробив зауваження працівникам підрядних організацій, які допускають певні порушення. «При виконанні робіт будівельники часто нехтують захисними касками та респіраторами. Це недопустимо», - прокоментував Юрій Іванович.

- Які порушення найчастіше виявляєте на проммайданчику недобудованих енергоблоків? – запитав я у Тараса Скоробагатька.

- Порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електромережі, проведенні пожежонебезпечних робіт, експлуатації побутових приміщень. Загалом за два останні тижні інспекторами ДПЧ-7 припинено експлуатацію трьох побутових вагончиків, семи  несправних дільниць електромереж. Трьох посадових осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності.

Нещодавно проходила чергова нарада з питань, пов’язаних з роботами  на третьому та четвертому енергоблоках ХАЕС. Під час її проведення Тарас Скоробагатько оприлюднив інформацію про виконання протипожежних заходів. Її направлено генеральному директору ХАЕС та голові правління ВАТ «УБ ХАЕС».

Олександр Шустерук

№12, 2009