Нещодавно у Києві відбулась церемонія нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Міс кордон 2008», організований газетою «Прикордонник України». Корона найкращої представниці прикордонної служби дісталась уродженці Нетішина Христині Сментіній (на знімку).

Кілька років тому Христина           Сме­нтіна успішно закінчила Неті­ши­нську ЗОШ №2, мала бажання опа­­нувати фах журналіста.  Для  цього у неї були всі передумови: люби-ла писати, публікації дівчини часто    з’яв­лялись у молодіжних виданнях. У творчому конкурсі, який проводив Інститут журналістики Київського  національного університету ім. Т.Г.Шевченка, Христина виборола друге місце. Але державна форма навчання гарантувалась лише  володарю першого місця. Абітурієнтка вирішила пройти спеціальні підготовчі курси в Університеті міжнародних відносин.

Були в дівчини й інші уподобання, мріяла, маючи на руках атестат           Нетішинської художньої школи,  стати­ дизайнером чи архітектором. Тому звістка про те, що Христина вирішила вступити до Академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького в Хмельницькому, батьків шокувала. Бо ж  не жіноча то справа - служити у війську. Але           донька настояла на своєму і стала курсантом факультету іноземної філології.

- Коли я бачила руки доньки у перший рік навчання, - розповідає мама Галина Євгенівна (директор кафе «Старий Томас»), - просто не могла стримувати сльози, на її долонях були кров’яні мозолі. З’ясувала, що в академії вони проходять курс молодого бійця і під час військово-тактичної підготовки копають окопи. Але це не злякало мою           Христину. Згодом вона звикла й до армійської дисципліни. Я просто дивуюся її наполегливості. У шкільні роки донька активно займалась гімнастикою, легкою атлетикою, все  стало пригоді.

В академії разом з премудростями прикордонної служби Христина посилено опановує англійську та угорську мови. Вільного часу завжди обмаль,  дівчина присвячує його заняттям танцями.

Як тільки набула розголосу інформація про підготовку до конкурсу «Міс кордон 2008», Христина вирішила взяти у ньому активну участь. Претенденток зібралось більше семисот. Вже в проміжних відбіркових турах перевага нашої землячки була очевидною, а у фіналі їй дісталась перемога. «Міс кордон 2008» особисто прибув привітати Голова Державної прикордонної служби України, генерал армії України Микола Литвин. Для Христини Сментіної він вручив Грамоту та головний приз – ноутбук (на знімку).

Наші кордони будуть надійними, коли їх захищають талановиті, наполегливі та красиві бійці-              прикордонники.

Олександр Шустерук

№12, 2009