19 березня відбулась конференція трудового колективу ВП ХАЕС

Делегатами обиралось 379 осіб, зареєструвалось 362. До порядку денного було внесено десять питань, у тому числі звіти: про виконання показників діяльності ВП ХАЕС за 2008 рік відповідно до договірних зобов’язань, передбачених  Колективним договором ДП НАЕК «Енергоатом»(доповідач М.Панащенко); про використання фонду оплати праці за 2008 рік та запланований фонд оплати праці на 2009 рік. Динаміка змін середньомісячної заробітної плати по ВП ХАЕС за  останні роки  (М.Журук); про виконання „Комплексних заходів про досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, підвищення істотного  рівня охорони праці, попередження випадків виробничого травматизму, професійних захворювань і аварій на 2008 рік”(Ю.Головачов). Крім цього конференція намітила розглянути хід виконання Постанов конференцій трудового колективу ВП ХАЕС від 10.12.2007 та 07.04.2008 років; ДП НАЕК «Енергоатом» від 24.12.2007 та від  24.04.2008 років; затвердження довідки про  виконання Колективного договору ДП НАЕК «Енергоатом» за 2008 рік, схвалення проекту звіту з виконання Колективного договору ДП НАЕК „Енергоатом” за 2008 рік; звіт комісії з трудових спорів ВП ХАЕС за 2008 рік; вибори делегатів на конференцію трудового колективу ДП НАЕК “Енергоатом”, різне.

Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко перед початком звіту повідомив, що балансова комісія НАЕК «Енергоатом» визнала роботу колективу ХАЕС задовільною за всіма напрямками і найближчим часом планується виплатити премію за підсумками року.

Промовець зауважив, що початковий план станції довелось коригувати, бо на другому енергоблоці сталось пошкодження ротора генератора, через що 22 червня його позапланово виведено в ремонт, який тривав понад 90 днів.

Скоригований план виробітку електроенергії станція виконала 29 грудня о першій годині 30 хвилин. Проте коефіцієнт встановленої потужності (КВП) порівняно з попереднім роком знизився з 84,4 до 68,7. Всього на рахунку поділь­ських енергетиків у 2008 році 12 мільярдів  62 мільйони  кВт.годин виробленої електроенергії, або 102 відсотки до плану. Вплинули на цей показник і диспетчерські обмеження внаслідок зниження споживання на енергоринку.

Микола Сергійович зазначив, що за п’ять років частоту подій першого рівня знижено у п’ять разів, нульового рівня – втричі. Але є ще на кого рівнятись, бо в Україні є енергоблоки, на яких протягом року не сталось жодного інцидента.

Сприяли покращенню роботи заходи з безпеки, яких  у 2008 році виконано 62 на суму понад 219 мільйонів гривень. Зі 146 заходів, передбачених «Програмою підвищення безпеки енергоблоків АЕС України з реакторами ВВЕР-1000 (В-320)» вже реалізовані 130, або 89 відсотків від загальної кількості. Решта в стадії реалізації. Саме в ППР-2009 року планується завершити роботу з модернізації другого енергоблока.

Генеральний директор доповів про заходи, що покращують ставлення працівників до роботи, зокрема збільшення середнього рівня зарплати по станції, покращення матеріальної бази, атестація робочих місць тощо. Станція збільшує насиченість комп’ютерною технікою. Зокрема на обслуговуванні знаходиться 1204 комп’ютери, 465 принтерів, 90 копірів і так далі.

Але не завжди від колективу виходить належне  розуміння. Збільшилась кількість порушень трудової дисципліни, у тому числі й прогулів, маємо погіршення показників у виробничому травматизмі, чимало робочих днів втрачено через побутовий травматизм.

Микола Сергійович зажадав викорінення негативних явищ, аби підприємство було взірцем в галузі.

Він торкнувся житлової проблеми і зауважив, що станція через брак коштів не змогла виконати план із введення житла, адже іпотечне кредитування зросло у три рази. Нині зводяться два під’їзди 508 будинку і на кінець року очікується режим розподілення житла. Це не соціальне житло, ми будемо пропонувати викупляти, - сказав промовець.

 У виступі начальника відділу праці і зарплати Марії Журук багато уваги було приділено стану справ із введення 25 розрядної сітки та інші аспекти. Зокрема вона сказала:

 Відповідно до розпорядчих документів ДП НАЕК «Енергоатом» план з праці до відокремлених підрозділів доводить Дирекція Компанії.

Планом з праці на 2008 рік доведений фонд оплати праці (ФОП) в сумі 267,3 млн. грн. на середньооблікову чисельність штатних працівників 5246 осіб, в тому числі за напрямками діяльності: для промислово - виробничого персоналу та персоналу непромдіяльності. В цей ФОП включена одноразова винагорода за підсумками роботи за рік в сумі 20,9 млн. грн. та премія висококваліфікованому персоналу ключових посад, що забезпечує працездатність АЕС, в сумі 8,9 млн. грн. Для ПВП фактичний ФОП склав 239,2 млн. грн., для персоналу непромдіяльності - 28,1 млн. грн., загальний фактичний ФОП склав 267,3 млн. грн. Крім того, Дирекцією компанії доводиться ФОП з обов’язковими нарахуваннями , який підтверджується коштами за відпущену електроенергію та розподіляється за джерелами фінансування, а решту коштів ХАЕС повинна заробити самостійно від результатів господарської діяльності.

В 2008 році ФОП з обов`язковими нарахуваннями був непокритий  тарифом за відпущену електроенергію в сумі 7,5 млн. грн. і цю суму коштів ХАЕС спрямувала на зарплату за рахунок іншої діяльності та інших статей кошторису.

Середньомісячна заробітна плата на одного працівника склала 4480 грн., в тому числі ПВП - 5027 грн., НП - 2325 грн.

Зростання середньомісячної зарплати в 2008 році в порівнянні з 2007 роком склало по ХАЕС 136,3 %, в тому числі для ПВП - 137,7 %, НП - 130,6 %. Такі показники підтверджують виконання п. 4.1 Колективного договору ДП НАЕК «Енергоатом», яким передбачено зростання рівня середньої зарплати не менше,  ніж      на 25% в порівнянні із попереднім роком.

Тарифна частина в середньомісячній зарплаті по ХАЕС склала 47 %, в тому числі по ПВП - 45 %, персоналу непромдіяльності - 57 %.

Слід відмітити, що тарифна частина по ПВП і в цілому по ХАЕС є найвищою серед АЕС України. Реформування заробітної плати в 2006-2007 роках щодо збільшення тарифної частини в середньомісячній зарплаті дало позитивний результат.

Планом з праці на 2009 рік доведений ФОП в сумі 268,9 млн. грн., в тому числі за напрямками діяльності: для промислово - виробничого персоналу - 237,2 млн. грн., персоналу непромдіяльності - 31,7 млн. грн. Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік встановлена на рівні минулого року в сумі 20,9 млн. грн., яка нараховується в березні і виплачується рівними частинами в 2 етапи: перший етап - з авансом за березень (планується на 23 березня), другий етап - в квітні з виплатою зарплати за березень.

Коефіцієнт  винагороди,  який  визначає    кількість копійок на 1 грн. приведеної заробітної плати, склав 0,0431 або 4,31 коп. В загальну приведену заробітну плату не включена премія висококваліфікованому персоналу, що забезпечує працездатність АЕС згідно із спільним рішення адміністрації та профспілкового комітету ДП НАЕК «Енергоатом».

ФОП на 2009 рік встановлений на рівні 2008 року і є дефіцитним в частині преміювання за підсумками роботи за місяць, починаючи із квітня, та преміювання до Дня енергетика. На даний період п. 4.1 Колективного договору ДП НАЕК «Енергоатом» щодо збільшення середньомісячної заробітної плати не менше, ніж на 25% в порівнянні із 2008 роком, не діє на підставі Указу Президента України в зв’язку із фінансово - економічною кризою в державі. Крім того, ФОП з обов’язковими нарахуваннями не покритий тарифом за відпущену електроенергію в сумі 7,5 млн. грн., які ХАЕС за результатами господар­ської діяльності необхідно забезпечити в складних фінансових умовах.

Збільшення фонду оплати праці та відповідно зростання середньомісячної зарплати в 2009 році можливе лише при умові збільшення регулюючим органом держави (НКРЕ) тарифу за відпущену електроенергію для Компанії.

Під час конференції почесну місію відзначення кращих за професією  здійснив  віце-президент з ремонтів та заводського виробництва НАЕК «Енергоатом» Володимир Пишний. Він вручив дипломи молодим переможцям та призерам конкурсу «Кращий за професією»  Сергій Скрипнюку, Олександру Квятковському, Сергію Боднару, Леоніду Слободяну,  Віктору Пастухевичу,  Володимиру Сухопарі, Юрію Кирилюку, Віктору Токарчуку.

У доповіді заступника гендиректора з кадрів та соціального розвитку Віктора Демидюка звучали як нотки задоволення, адже кошторис на соціальний розвиток виконано на 105 відсотків, так і тривоги за цьогорічне наповнення кошторису змістом, бо підвищення вартості путівок очікується в межах 20 відсотків. Найближчими роками передбачається збільшення кількості працівників, що заробили право на пенсію. Одноразові виплати при виході на пенсію вже у 2008 році були вищими за плановий показник більш як на 770 тисяч. У 2009 році пенсійний вік настає для 98 працівників. Щомісячні доплати до пенсії компанія здійснюватиме лише для тих, у кого пенсія менша 1250 гривень.

В 2008 році на благодійну допомогу  було витрачено понад 486 тисяч гривень, зокрема на лікування дітей та дорослих, підтримку   дитячих творчих колективів та окремих  талановитих особистостей, спортивні заходи, збереження історичних пам’ятників культури та спорудження нових, на  підтримку  дитячих, медичних та державних установ, громадян, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, cоціально незахищених громадян похилого віку тощо.

Цьогорічна потреба в грошових коштах дітям-сиротам, напівсиротам, дітям-інвалідам сягає 787 тисяч  гривень,  по  догляду за дитиною до     3-х років 765 тисяч. Одноразова допомога при виході на пенсію сягне 4 мільйонів, а на щомісячну доплату до пенсії 646 тисяч. Це  чимале навантаження на бюджет компанії  в умовах глобальної кризи.

Звіт В.Демидюка було взято до уваги і затверджено цьогорічні показники на соціальний розвиток  конференцією при двох голосах проти.

Так само прийнято до уваги комплексні заходи з охорони праці.Обрано делегатів на конференцію трудового колективу компанії.

У різному  генеральний  директор  ХАЕС М.Панащенко, голова профкому НАЕК «Енергоатом» О.Лич, віце-президент з ремонтів та заводського виробництва НАЕК «Енергоатом» В.Пишний дали відповіді на низку питань. Конференція прийняла Постанову наступного змісту.

Постанова

конференції трудового колективу

ВП ХАЕС від 19.03.2009 року

1.      З першого питання порядку денного:

1.1 Звіт генерального  директора про виконання показників діяльності ВП ХАЕС за 2008 рік відповідно до договірних зобов’язань, передбачених  Колективним договором ДП НАЕК «Енергоатом» взяти до відома.

2. З другого питання порядку денного:

2.1 Звіт начальника ВОПіЗ про використання фонду оплати праці за 2008 рік та запланований фонд оплати праці на 2009 рік та динаміку змін середньомісячної заробітної  плати  по  ВП  ХАЕС за  останні роки взяти до відома

2.2  Запропонувати  Президенту  ДП НАЕК „Енергоатом” та профспілковому комітету ДП НАЕК „Енергоатом” в частині виконання розділу  ІV Колективного договору на 2008-2009 роки продов­жити роботу по збільшенню в тарифі на електричну енергію  суми ФОП на 2009 рік для виконання зобов’язань, а саме:

-  збереження преміювання персоналу, починаючи з 01.03.2009 до 31.12.2009 у  розмірі не менше 15 %  від  встановлених посадових окладів та тарифних ставок  без урахування надбавок та доплат.

-  виплати премії персоналу до професійного свята – Дня енергетика.

3. З третього питання порядку денного:

3.1 Звіт ЗГДКіСР про виконання “Планового кошторису витрат на соціальний розвиток ВП ХАЕС за 2008 р.” взяти до відома.

3.2 Ухвалити  «Плановий кошторис витрат на соціальний розвиток ВП ХАЕС на 2009р.» у розмірі 25 542 000 грн., доведений Президентом ДП НАЕК „Енергоатом” та головою профспілкового комітету ДП НАЕК „Енергоатом” 09.02.2009.

3.3 Запропонувати Президенту ДП НАЕК „Енергоатом” та профспілковому комітету ДП НАЕК „Енергоатом” в частині виконання розділу VІІ Колективного договору на 2008-2009 роки продовжити роботу по збільшенню в тарифі на електричну енергію  сум витрат на соціальний розвиток на 2009 рік  для забезпечення  в повному обсязі потреб як по ДП НАЕК „Енергоатом” в цілому, так і по ВП ХАЕС,  суми  у розмірі не менше 37 699 000 грн.

4. З четвертого питання порядку денного:

4.1 Звіт начальника ВОП про виконання “Комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці і виробничого середовища,  підвищення  істотного  рівня  охорони праці,  попередження  випадків  виробничого  травматизму,  професійних захворювань і аварій за 2008  рік” взяти до відома.

4.2  Ухвалити “Комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, підвищення істотного рівня охорони праці, попередження випадків виробничого травматизму,  професійних  захворювань і аварій на 2009  рік”.

4.3 Звернутись до  Президента  ДП  НАЕК «Енергоатом» та голови профспілкового комітету ДП НАЕК «Енергоатом» з проханням щодо продовження роботи по внесенню змін та доповнень в галузеві норми безоплатної видачі працівникам  ДП НАЕК „Енергоатом” спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту.

Відповідальні -  ГД, ПК, термін – 31 березня 2009 р.

4.4 Надати дозвіл адміністрації та профспілковому комітету у зв’язку з проблемами фінансування переносити строки виконання  “Комплексних заходів щодо досягнення  встановлених нормативів безпеки, гігієни праці і виробничого середовища, підвищення істотного рівня охорони праці,  попередження випадків виробничого травматизму, професійних захворювань і аварій на 2009  рік” в межах 2009 року.

5. З п’ятого питання порядку денного:

5.1 Вважати виконаними в повному обсязі постанови конференцій:

  • трудового колективу ВП ХАЕС від 10.12.2007 та 07.04.2008;
  • трудового колективу ДП НАЕК «Енерго­атом»  від  24.12.2007;

5.2  Вважати невиконаними пункти 2.1, 2.2, 2.3, 3, 5 Постанови конференції трудового колективу ДП НАЕК „Енергоатом” від 24.04.2008, а саме:

- 2.1. Про внесення змін до розділу IV Колективного договору Компанії стосовно переходу від прожиткового  мінімуму  до  мінімальної заробітної плати, як  базового нормативу при формуванні тарифних  ставок  та  посадових  окладів  персоналу Компанії,  та  підвищення мінімальної тарифної ставки (окладу) до розміру 2 (двох) мінімальних заробітних  плат   або   прожиткових   мінімумів  з         01 .01 .2009 р.

- 2.2. Про внесення змін у Колективний договір Компанії щодо скорочення термiнiв, встановлених в абзаці 3 пункту 4.3. Колективного договору.

- 2.3. Про розробку єдиного для відокремлених пiдроздiлiв та дирекції Компанії порядку визначення стажу роботи в електроенергетиці.

- 3. Продовжити роботу щодо удосконалення системи оплати праці, насамперед наближення рівня тарифних ставок та посадових окладів пра­цівників, що виконують допоміжні роботи (НП), до працівників, що працюють в основному виробництві (ПВП). Здійснити заходи щодо вдосконалення 25-ступеневої  тарифної  сітки у  зв’язку з виявленими  недоліками  з  прийняттям  відповідних рішень до 01.07.2008 р.

- 5. Забезпечити у повному обсязі виконання середньострокової інвестиційної програми ДП НАЕК „Енергоатом” у 2008 році в частині будівництва об’єктів соціально-культурного та побутового призначення, а також житла.

5.3 Звернутись до конференції трудового колективу ДП НАЕК «Енергоатом», Президента ДП НАЕК «Енергоатом» та голови профспілкового комітету ДП НАЕК «Енергоатом» з клопотанням щодо необхідності виконання п.2.1, 2.2, 2.3, 3, 5 Постанови конференції трудового колективу ДП НАЕК „Енергоатом”  від 24.04.2008.

Відповідальні -  ГД, ПК, термін – 31 березня 2009 р.

6. З шостого питання порядку денного:

6.1 Затвердити Зведену довідку про виконання Колективного договору ДП НАЕК «Енергоатом» за 2008 рік. Вважати невиконаними пункти Колективного договору ДП НАЕК „Енергоатом”, а саме:

п. 5.21 Забезпечити за рахунок коштів ДП НАЕК «Енергоатом» працівників, які виконують роботу в умовах підвищених температур, газованою солоною водою.             

п.6.13 Забезпечити організацію та проведення на високому професійному рівні психологічних та психофізіологічних тренінгів та реабілітації керівного, оперативного та інших визначених категорій працівників Компанії.            

п 8.1 Ввести в містах-супутниках АЕС протягом 2008-2009 рр. не менше 45000 м2 житла. Об’єми введення житла в розрізі міст-супутників АЕС встановити на підставі «Середньострокової інвестиційної програми ДП НАЕК «Енергоатом» на 2008-2012 рр. та на перспективу до 2015 року».         

п.8.3 Сприяти відведенню земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво і забезпечувати дольову участь Компанії у спорудженні інженерних мереж та комунікацій в місцях компактної малоповерхової забудови міст-супутників АЕС за участю працівників ДП НАЕК «Енергоатом» .    

6.2 Проект звіту з виконання Колективного договору ДП НАЕК «Енергоатом» за 2008 рік взяти до відома.

6.3 Адміністрації і профспілковому комітету ВП ХАЕС:

-  провести аналіз причин невиконання в 2008 р. пунктів, відмічених у Зведеній довідці (п.5.21, п.8.3), і розробити заходи щодо реа­лізації невиконаних пунктів із зазначенням термінів виконання та відпові­дальних осіб.

- звернутись до  Президента ДП НАЕК «Енергоатом» та голови профспілкового комітету ДП НАЕК «Енергоатом» з проханням проаналізувати невиконання п. 6.13 та 8.1 Колективного договору та вжити заходів щодо реалізації невиконаних пунктів.

Відповідальні -  ГД, ПК, термін – 31 березня 2009 р.

 7. З сьомого питання порядку денного:

7.1 Звіт про роботу комісії по трудових спорах за 2008 рік взяти до відома.

7.2 Обрати до складу комісії з трудових спорів:

- Мисюру Миколу Миколайовича – начальника відділу кадрів;

- Жебеля Миколу Володимировича – ПІУР РЦ.

8. З восьмого питання порядку денного:

8.1 Інформацію голови ППО ДП НАЕК «Енергоатом» О.В.Лича, віце-президента ДП НАЕК «Енергоатом» В.М.Пишного щодо перспектив розвитку компанії «Енергоатом» та підготовки до проведення конференції трудового колективу ДП НАЕК “Енергоатом” взяти до відома.

8.2 Підтримати проведення конференції трудового колективу ДП НАЕК “Енергоатом”.

9. З   дев’ятого питання по­рядку  денного:

9.1 Направити на конференцію трудового колективу ДП НАЕК “Енергоатом” делегацію ВП “Хмельницька АЕС” у складі 21 особи, а саме:

  • за визначеною квотою 17 осіб – представників трудового колективу ВП ХАЕС (згідно з п. 2 постанови профспілкового комітету ДП НАЕК „Енергоатом” від 04-05.02.2009 № 9-1): Панащенко Микола Сергійович,  Демидюк Віктор Андрійович, Малько Людмила Михайлівна, Пятковський Віталій Ярославович, Коломійчук Наталія Михайлівна, Яхимович Вадим Михайлович, Гуц Людмила Сергіївна, Данилюк  Андрій Васильович, Пенчук Степан Григорович, Тищук  Олег  Васильович, Хоменко  Олена  Володимирівна, Романова Олена Федорівна, Рубас Володимир Борисович, Сушкова Таїсія Петрівна, Савчук Іван Васильович,  Косік  Сергій Іванович,  Юрчук Микола Васильович.            
  • Членів профспілкового комітету ДП НАЕК „Енергоатом”, які згідно з п. 2.2 постанови  профспілкового комітету ДП НАЕК „Енергоатом” від 04-05.02.2009 № 9-1 є делегатами конференції трудового колективу ДП НАЕК “Енергоатом” за посадою: Гук Михайло Володимирович, Ростовцев Сергій Васильович, Міщенко Дмитро Валері­йович, Хомич Олександр Миколайович.

В разі виникнення об’єктивних причин надати право адміністрації та профспілковому комітету  вносити зміни  в  персональний склад делегації.

10. З десятого питання порядку денного:

10.1 Перевірити та надати через газету «Перспектива» інформацію щодо  механізму  ціноутворення  вартості продуктів  харчування за готівковий рахунок та за талонами ЛПХ в їдальні ВП ХАЕС.

Відповідальні -  ГД, ПК, термін – 31 березня 2009 р.

10.2 Звернутися до адміністрації та профспілкового комітету ДП НАЕК «Енергоатом» з  клопотанням щодо необхідності введення мораторію на скорочення загальної чисельності персоналу АЕС України.

Відповідальні -  ГД, ПК, термін – 31 березня 2009 р.

10.3 Звернутися до адміністрації та профспілкового комітету ДП НАЕК «Енергоатом» з клопотанням про  проведення  роботи  щодо приведення нормативної документації ДП НАЕК «Енергоатом» у відповідність до діючого законодавства України  з питань  доплати,  страхування та інших пільг  членам аварійних груп та бригад.

Відповідальні -  ГД, ПК, термін – 31 березня 2009 р.

10.4 До внесення змін в «Положення про проведення конкурсів  професійної майстерності персоналу ДП НАЕК «Енергоатом» ПЛ-К0.07.368-06 переможцю конкурсу професійної майстерності ДП НАЕК «Енерго­атом», який зайняв перше місце в конкурсі, при неможливості підвищення розряду (групи, категорії) на строк до  підвищення розряду (групи, категорії)   встановлювати   щомісячну надбавку за кваліфікацію в розмірі 10 відсотків від посадового окладу (тарифної ставки).

11. Всі заслухані звіти і доповіді, а також зауваження і пропозиції до них, висловлені в процесі обговорення делегатами конференції трудового колективу, взяти до відома. Секретаріату протокольно опрацювати зауваження  та пропозиції, ви­словлені в процесі обговорення, і направити сторонам, що є відповідальними за виконання у ВП ХАЕС та ДП НАЕК  „Енергоатом”,  для  прийняття кінцевого рішення та доведення  даної інформації до трудового колективу.                          

Термін – 31 березня 2009 р.

12. Результати підведення підсумків виконання Колективного договору ДП НАЕК “Енергоатом” і додатків до нього по ВП ХАЕС за 2008 р. направити для інформації в дирекцію ДП НАЕК «Енергоатом», профспілковий комітет і ЦК Атом­профспілки.

Відповідальні: ГД, голова ПК, термін –24 березня 2009 р.

13. Контроль за виконанням постанови конференції трудового колективу покласти на адміністрацію в особі генерального директора ВП ХАЕС та профспілковий комітет в особі голови ППО ВП ХАЕС.

№13, 2009