Одним із питань, які прозвучали на проведених 19 березня конференціях трудового колективу та профспілковій, були проблеми медичного страхування.

Як всім відомо,  з 06.08.2007 до 05.08.2008 діяв договір медичного страхування персоналу, укладений між ППО ДП НАЕК «Енергоатом»  та ВАТ «АСК «Енергополіс». За період його дії більшість наших працівників упевнилась в ефективності медичного страхування, адже за цей час було проліковано 2496 чоловік на загальну суму 765 374 гривні. Але термін дії договору закінчився, можливості його пролонгації (і, зрештою, бажання) у ППО ДП НАЕК «Енергоатом» немає, і тут в силу вступає наш менталітет. Ми з радістю страхуємось, коли за нас хтось платить, і категорично не бажаємо цього робити за власний рахунок. А мова ж іде всього-на-всього про суму внеску від 180 до 480 грн. на рік (!). Невже дійсно це такі вже  «непідйомні» кошти для працівника ВП ХАЕС? Причому, будь-якого рівня оплати праці? Ні. Справа не в тому. Просто ми всі «безкорисно любим шару». І будемо її чекати.

Однак ситуація зараз зовсім інша, аніж рік назад. У країні криза, що не могло не відобразитися на фінансовому благополуччі нашого підприємства. Кошторис на соціальний розвиток на 2009 рік дефіцитний практично за всіма статтями. Зокрема за статтею «матеріальна допомога на лікування». Якщо в 2008 році такої допомоги було надано на загальну суму 416 тис. грн., то план поточного року всього 255 тис. гривень.

За перший квартал 2009 року у комісію з соціального захисту персоналу вже звернулись 125 працівників ВП ХАЕС. В поточному році виплачено матеріальної допомоги на лікування загальною сумою 105 800 грн., що складає 41% від запланованої річної суми. Таким чином, у подальшому виникає необхідність або зменшувати суми допомог нашим працівникам, або взагалі відмовляти у наданні такої допомоги. А судячи із існуючих статистичних даних, до кінця року допомоги на лікування будуть потребувати щонайменше 375-450 чоловік. І не факт, що у цю кількість не потрапите Ви особисто.

Те, що у всіх розвинутих країнах світу страхова медицина працює давно  і ефективно, відомо всім. Нікого не дивує і не обурює, що при виїзді за кордон необхідно оформити медичну страховку. Але ж і наші колеги на ЗАЕС та ЮУАЕС давно і успішно застосовують медичне страхування! За свої кошти! На сьогодні застрахованих по ЗАЕС – 3500 чоловік, по ЮУАЕС – 4901 чоловік. І тільки ми та рівненчани вперто ігноруємо медичне страхування. Все чогось чекаємо. Не варто. Ніякий «добрий дядя» наші проблеми за нас вирішувати не буде.

Давайте ламати стереотип, телефонуйте з питань медичного страхування себе та своїх рідних у філію АСК «Енергополіс» за телефоном: 3-48-63, або у ВСР за телефоном: 6-20-25. Час іде. Проблеми на жаль, залишаються.

Сергій Ільющенков,

начальник ВСР

 №14, 2009