Нормальний ритм життєдіяльності  Хмельницької АЕС забезпечується системою заходів, серед яких і попереджувальна робота з персоналом стосовно дотримання протипожежних норм і правил.  Інспектори державної пожежної частини №7 щоденно і цілодобово здійснюють нагляд за протипожежним станом об`єкта, за виконанням вогневих та інших пожежонебезпечних робіт, проводять рейди на закріплених дільницях з метою попередження пожеж і усунення можливих джерел загоряння тощо. Суворо відслідковується режим паління на території станції. Загалом, останнім часом проводиться активна роз’яснювальна   робота в напрямку викорінення згубної звички паління не лише на станції, але й у побуті. Хоча, як свідчать результати перевірок, не всі працівники усвідомлюють небезпеку паління не лише для об’єкта, а насамперед для власного здоров’я.

 На збіглому тижні старші інспектори ДПЧ-7 Віктор Вознюк та Андрій Нікітішин в присутності кореспондента редакції «Перспективи» здійснили рейд по об’єктах ВП ХАЕС. Перевіряючих цікавило все: наявність маркування на дверях приміщень, зазначення працівників, відповідальних за пожеж­ну безпеку, наявність знаків пожежної безпеки згідно з ДСТУ ISO 639-2007, наявність вогнегасників і термін  їх придатності, стан шляхів евакуації, під`їзди до об’єктів, будівель та споруд. На дільниці з ремонту тепломеханічного устаткування ТЦ ЕРПу інспектори перевірили виконання припису щодо зберігання легкозаймистих матері­алів. Керівник підрозділу Костянтин Філонюк особисто продемонстрував засоби пожежогасіння, металічні ємності для зберігання мастил, бензину, розчинних матеріалів, засвідчив знання  по­рядку діяльності персоналу в разі нештатної ситуації. Всі легкозаймисті матеріали зберігаються у відповідності з нормами.

Інспектори  констатували дієвість попереджувальних заходів на цій дільниці.

В ході перевірки звернуто увагу на пожежний щит, що розташований поблизу підземних ємностей. Тут передбачені для гасіння   гідранти, шанцеві інструменти, пісок в стані, що може застосовуватись в разі потреби і таке інше.

На мазутно-масло-дизельному господарстві здійснювались роботи з капремонту баку №1 зберігання дизпального на 200 кубічних метрів. Місце проведення робіт інспектори виявили огородженим спеціальними стрічками із попередженням про проведення робіт. На самому об’єкті знаходились керівник робіт старший майстер ЕРПу Андрій Слєпухін, газоелектрозварники Сергій Бізюк та Сергій Левенець. Всі працівники ЕРПу з великим стажем роботи і знанням та вмінням виконання вогневих робіт у найскладніших умовах. Інспектори перевірили наряди на виконання робіт, відстань кисневих балонів від місця зварювання тощо. Суттєвих зауважень під час рейду не виявлено. Проте, служба на цьому не закінчується: перевірки, бесі­ди, інформаційна робота, - щоденні клопоти інспекторів ДПЧ-7.

Фото Віктора Гусарова

№26, 2009