В рамках підготовки до консультативного референдуму щодо добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС генеральний директор Хмельницької АЕС, депутат обласної ради Микола Сергійович Панащенко зустрівся з депутатами Славутської районної ради, сільськими головами району, керівниками установ Славутчини, громад­ськістю.

Отримавши слово, Микола Панащенко озна­йомив присутніх з            історією будівництва станції і місцем  славутчан в цьому процесі, наголосивши, що в райцентрі розташовувався штаб будівництва, а навколишні села були постачальниками робочих рук. Очільник ХАЕС детально розповів про роботу станції, виробничі показники підприємства, охорону природного навколишнього се­ре­довища, заходи, які здійснює ХАЕС для зменшен­ня порушень в роботі АЕС, основні  аспекти  програми підвищення безпеки, модернізації та реконструкції, комплекс заходів, пов’язаних з добудовою 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.

Микола Сергійович дав роз’яснення щодо «Заяви про наміри щодо спорудження енергоблоків №3 та №4 на майданчику Хмельницької АЕС», про оприлюднення станцією Інформаційного бюлетеня «Хмельницька АЕС - розвиток заради майбутнього», наявність  в Інтернеті веб-сайту ХАЕС, співпрацю із місцевими та регіональними засобами масової інформації, про зустрічі з громадськістю.

Очільник ХАЕС відповів на численні запитання присутніх. Зокрема присутніх цікавили питання собі­вартості електроенергії і пільг на її використання  для мешканців краю, визначення меж зони спостереження, сферу відповідальності посадовців за систему аварійного реагування ХАЕС в регіоні, можливість електрифікації населених пунктів та доплат жителям регіону за ризик проживання біля станції. Запитували депутати і про наявність законодавчої бази стосовно добудови ХАЕС, процес застосування положень законів про компенсації населенню, що мешкає у зоні спостереження, тощо.

Підбиваючи підсумок зустрічі, голова Славутської районної ради Василь Кардаш висловив сподівання, що співпраця з ХАЕС матиме позитивні наслідки для розбудови регіону і держави в цілому.

Голова Славутської районної ради Василь Віталійович Кардаш:

«Моє ставлення до добудови 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС базується на постулаті, що це майбутнє краю і держави загалом. Прийде час, коли ми будемо  продавати електроенергію за кордон, що сприятиме наповненню державної казни і розквіту нашого краю зокре­ма. Звичайно, чорна тінь Чорнобиля хвилює громаду. Але час після аварії засвідчує, що взято вірний напрямок у організації виробництва і ставлен­ні до безпеки. Переконаний, що більшість громади краю дадуть добро на добудову нових енергоблоків. Однак кожен хоче, живучи у так званій зоні спостереження, бачити підтримку від держави у вигляді компенсацій за ризик.

Під час добудови 2-го енерго­блока на розвиток інфраструктури Славутчини надійшло чимало коштів. Це лінії газогонів, школа №9 та Крупецька школа тощо. 16,4 мільйона гривень, використаних на покращення соці­альної сфери Славутчини, - чималий внесок у економіку краю. Але підвищення тарифу на електроенергію не дає нам можливості освітлювати села вночі. Хотіли б  пере­вести, якщо не села, то комунальні об’єкти на елек­тро­опалення. Але не знаємо,­ чи буде це вигідно в майбутньому. Як один з представників Асоціації міст зони спосте­реження я був на слуханнях у парламенті і чимало зауважень було внесено на розсуд народних обранців. Хочеться стабільності в державі і впевненості, що рішення законодавців будуть викону­ватись на всіх рівнях. З боку славутських обранців, впевнений, буде підтримка добудови нових енергоблоків на ХАЕС, адже в цьому кроці ми розуміємо складову підйому економіки краю, соціальної сфери, покращення добробуту громадян.

Фото Віктора Гусарова

№31, 2009