Пожежу легше попередити, ніж ліквідовувати. Це добре розуміють у загоні державної пожежної охорони №1, докладаючи надзвичайних зусиль, щоб лихо не сталось насамперед на ХАЕС, і, звичайно, в місті Нетішин. Як показує практика, в побуті протипожежним заходам не завжди надають необхідного значення. Результати бувають плачевні. Зокрема в першому півріччі 2009 року в Хмельницькій області зареєстровано 373 пожежі, прямі матеріальні збитки від яких становлять 1 млн. 431 тис.грн. Триста двадцять пожеж виникло в житловому секторі. На об’єктах народного господарства всіх форм власності - 10.

Найпоширені­шими причинами виникнення пожеж залишаються: необережне поводження з вогнем - 41,2% від загальної кількості, порушення правил пожежної безпеки (ППБ) при улаштуванні та експлуатації електроустановок - 29%, порушення ППБ при експлуатації печей -18,3% від загальної кількості, дитячі  пустощі з вогнем - чотири, інші причини - 4,2%.

Коли біда сталась, покликання працівників служби надзвичайних ситуацій – врятувати людей і майно.

23-го липня в  Нетішині відбулися комплексні тактичні навчання рятувальників МНС та фахівців інших служб. За умовами навчання, на дев’ятому поверсі багатоповерхівки виникла пожежа та є постраждалі від неї.  Після сигналу на пульт про подію були повідомлені органи влади, міліція, працівники СМСЧ-4 тощо.  Всі вони були тою чи іншою мірою задіяні у рятувальній ситуації. На умовну пожежу до будинку по вулиці Набережній виїхало сім одиниць техніки: три машини ВПЧ-8 з охорони міста і решта – допоміжна техніка ВПЧ-7 з охорони Хмельницької АЕС.  МНС­ни­­ки розгорнули пожежні рукави, виставили висувну драбину, зрештою підняли пожежний рукав на висотну платформу. При цьому рятувальники дістались місця пожежі, локалізували умовне загоряння, надали необхідну допомогу потерпілим. Гарну злагодженість продемонстрували  підрозділи під керівництвом начальника караулу старшого лейтенанта цивільної оборони Андрія Григи та оперативного чергового штабу пожежогасіння майора цивільної служби Володимира Захарчука.

 На практиці були відпрацьовані  дії бійців МНС, міліції, служби району електромереж, швидкої допомоги тощо. Заступник начальника Головного Управління МНС Хмельницької області полковник цивільної служби Віктор Рогульський дав позитивну оцінку діям учасників навчань.

Віктор Гусаров

№№1, 2009