Про гру руками м’ячем відомо іще з часів Стародавньої Греції. Світ офіційно прийняв «гандбол» у свої почесні лави у 1898 році. Одинадцять років потому гра мужніх, вправних, витривалих прописалася в Україні, у 1995-му – в Нетішині.

Сторічний ювілей українського гандболу маємо нагоду святкувати і ми, бо саме цьогоріч нетішинський «Енергетик-НАЕК» досяг безперечного успіху – здобув бронзові нагороди української першості у вищій лізі. У боротьбі з такими містами-«монстрами», як Запоріжжя, Київ, Львів, Дніпропетровськ, Донецьк, Луганськ.

Поступальний шлях «Енергетика» до першого в історії третього вищолігового місця карбувався щорічно, вагомо і чітко. Найкраща команда області під керівництвом майстра спорту СРСР з гандболу Олега Каспарова спершу пробилася до першої ліги. Вже в наступному сезоні здобуває перепустку до вищої ліги. Сезон 2005/2006 років енергетики-наеківці завершують на сьомій позиції, 2006/2007 років – на п’ятій. Чемпіонат 2007/2008 – фініш за крок від п’єдесталу. Нарешті сезон 2008/2009 – бронза! Її автори – Михайло Каминський, Іван Подрез, Микола Романюк, Олег Чубатюк, Андрій Матюк, Сергій Процюк, Андрій Заєць, Ігор Повар, Андрій Оліщук, Олександр Гнатюк, Олександр Підгорняк, Сергій Добропольський, Олександр Юр’єв, Микола Шнит. І, звичайно Олег Галустович Каспаров – наставник команди!

Будь-яка звитяга в сучасних реаліях недосяжна без спонсорської участі та підтримки. А вона була завжди. В особі президента клубу за часів керування Хмельницькою АЕС Олександра Смишляєва, пізніше – як очільника міста, в особі голови профкому ХАЕС Михайла Гука, начальника команди Станіслава Балаяна. Та насамперед – завдяки почесній місії «НАЕК «Енергоатом» в особі Олексія Лича, водночас керівника клубу. Осторонь успіхів гандбольного «Енергетика не зоставалася й область.

На вшанування призерів першості зійшлися-з’їхалися представники звідусіль. До складу святкової президії, що засідала у стінах виконкомівської зали, увійшли виконувач обов’язків першого заступника міського голови Сергій Карнаущенко, керівник департаменту Федерації гандболу України зі зв’язків з регіонами Юрій Тарасюк, начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Яковюк, президент обласної федерації гандболу Олександр Якушев, директор обласної ДЮСШ, куратор гандболу області Валерій Морозов, голова профкому ХАЕС Михайло Гук, делегат федерації гандболу України Володимир Черкасов.  

Багато гарних теплих слів та побажань прозвучало на адресу «винуватців» свята. Під оплески присутніх вони отримували медалі, індивідуальні призи, преміальні за вдалий виступ. Вів нагородження спеціаліст відділу у справах молоді, спорту та охорони здоров’я міськвиконкому Василь Базан.

Для поступу у «вишці» для «енергетиків» залишилися іще незнаними дві сходинки, за якими – суперліга України! Аби хлопцям було не сумно грати в гандбол, прозвучала ідея створити у місті іще й жіночу команду. Пропозиція явно всім припала до душі. Хто знає, може, саме Нетішину підкориться в майбутньому слава легендарного київського «Спартака», котрий очолював Ігор Турчин. Киянки 20 років нікому не поступалися троном радянської першості, здобувши за цей період 13 єврочемпіонських кубків!

Повертаючись до гандбольної дружини Олега Каспарова, хочеться додати, що неймовірно важко здобувати перемоги в командному виді спорту. Простіше там, де ти виступаєш один, де відповідаєш лише за себе. Звичайно, слава та досягнення нетішинських майстрів фехтування, боротьби, боксу тощо подібні твердження ніяк не затьмарять. Та нинішній бронзовий командний успіх «Енергетика-НАЕК» із тих, який нарівні з найвищими перемогами Нетішина та його уболівальників. Саме до них заключне слово: ви дуже потрібні клубові. Усі, причетні до команди, дякують вам за те, що були ці роки поруч. Кували бронзу разом!

Богдан Фединчук