Заступник генерального директора з кадрів та соціальних питань Віктор Демидюк:

Хмельницька АЕС в числі інших станцій компанії надає працівникам цілий ряд соціальних пільг і гарантій. До них відносяться матеріальні допомоги: на лікування; при народженні дитини; по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х і 6-ти років; допомога родинам, що виховують дітей-інвалідів; по втраті годувальника (дітям-сиротам, дітям-напівсиротам); в зв'язку з скрутним матеріальним станом; в зв'язку із смертю працівників та членів їх сімей. А також передбачені пільги колишнім працівникам підприємства (пенсіонерам); в організації проведення заходів ради ветеранів - учасників бойових дій;             транспортні послуги.

У  2008 році фактичні витрати по статті кошторису на соціальний напрямок становили 27 150 тис. грн. при плановому показникові  25 938 тис. грн.. Витрати по статті «Інші соціальні пільги і гарантії, передбачені Законом і Колективним договором» 2008 році по ВП ХАЕС склали – 5167 тис.грн. при плані – 4151 тис.грн. Фінансування програм з надання соціальних гарантій і компенсацій працівникам ВП ХАЕС і членам їхніх родин виконане в повному обсязі.

Так одноразову виплату отримали 66 пенсіонерів ХАЕС, та станом на 31 грудня отримали  щомісячну доплату до державної пенсії 143 пенсіонери ХАЕС.

Протягом 2008 року до ВП ХАЕС надійшло 862 зверненя (859 заяв та клопотаннь, 1 пропозиція та 2 інформаційні запити). Зміст питань, порушених громадянами, найчастіше стосується надання матеріальної допомоги - таких звернень було 789, в тому числі 373 звернення щодо виплати одноразової допомоги при народженні дитини, на поховання, малозабезпеченим та дітям-інвалідам, та 416 звернень щодо надання матеріальної допомоги на лікування, сиротам, напівсиротам, щомісячної компенсації по догляду за дитиною, надання благодійної допомоги. Також було 25 кадрових питань та  вісім житлово-побутових.

            Усі звернення розглядались та опрацьовувались відповідальними особами або на засіданні комісії з соціального захисту персоналу. За результатами розгляду заяв та звернень були прийняті наступні рішення.

Позитивно вирішені 779 звернень, в тому числі:

- виділено матеріальну допомогу при народженні дитини 47 особам;

- призначено щомісячну компенсацію по догляду за дитиною до досягнення нею                                              3 (4, 5, 6) - річного віку 35 особам;

- надано одноразову матеріальну допомогу 54 дітям-інвалідам;

- призначено щомісячну матеріальну допомогу на 7-х дітей-сиріт та 139 дітей-напівсиріт;

- надано одноразову матеріальну допомогу 44 малозабезпеченим сім’ям працівників ВП ХАЕС;

- виділено матеріальну допомогу: на лікування 229 особам на суму 416,0 тис. грн.,

 на поховання 208 особам на суму 350,2 тис. грн.;

- надано благодійну допомогу 33 заявникам на суму 74,8 тис. грн.

Благодійність  займає чільне місце в діяльності ХАЕС.

            З метою формування в суспільстві позитивного іміджу ВП “Хмельницька АЕС” та атомної енергетики в цілому, реалізації державної соціальної політики, забезпечення суспільної стабілізації та безпеки, шляхом  підтримки та надання допомоги соціальним інститутам, благодійним фондам та громадським організаціям, бюджетним установам та фізичним особам, виданий наказ від 06.04.2005 року № 353 „Про організацію роботи комісії з надання благодійної допомоги”.

У 2008 році при плані 315,0 тис. грн., фактично надано благодійної допомоги на суму 486,2 тис. грн. з них грошовими коштами – 182,5 тис. грн.

Благодійна допомога надавалась фізичним особам, інтернатам, дитячим будинкам, релігійним конфесіям, освітнім та медичним закладам, бюджетним організаціям у вигляді грошових коштів,  послуг, паливно-мастильних матеріалів.

Серед проблемних питань найвразливішим є житло.

На  початок 2009 року на квартирному обліку ВП ХАЕС   перебуває 1005 чоловік, а саме, у тому числі на  загальній черзі  792 особи, 140 першочерговиків та 73позачерговики.        З 2005-2008 роки в експлуатацію житлові будинки не вводились, а тому і не було розподілу житла.

У ВП ХАЕС діє Положення про порядок та умови надання працівникам ВП ХАЕС довгострокових безвідсоткових позик для придбання житлових приміщень на вторинному ринку житла м.Нетішин, згідно з яким у 2008 році надано 7 позик працівникам ВП ХАЕС для придбання квартир на вторинному ринку на загальну суму 904 тис.грн.

У 2008 році одержали житло та покращили житлові умови 10 працівників, тобто надали безвідсоткові позики для 7 працівників та виключили із числа службових 3 квартири чим для 3 працівників поліпшили житлові умови з подальшим зняттям їх із  квартирного обліку ВП ХАЕС.

На сьогодні між ВП ХАЕС та Нетішинським професійним ліцеєм укладений договір № 4712 від 25 грудня 2008 року на закріплення за ВП ХАЕС 37 кімнат у гуртожитку для проживання сімей працівників ВП ХАЕС.