Грип 2011 – 2012: особливості, профілактика та лікування грипу

Грип сезонний 2011-2012 року на територію України приходить незвично рано. Початок епі­демії 2011 року, першу хвилю сезонного грипу в Україні епідеміологи прогнозували із середини жовтня 2011 року. Однак, сезонний грип в епідемічний сезон 2011-2012 років мінливий, як і погодні умови. Cезонний грип в Україні 2011 року через мінливі погодні умови ніяк не може розгулятися в повну силу до розмірів епідемії. І тим самим створити досить могутній імунний прошарок серед населення.

Тому епідемічний сезон 2011-2012 років варто очікувати досить тривалим, але не дуже інтенсивним. А тому більш небезпечним і підступним, тому що грип в Україні 2012 року збережеться. І дуже важливо грамотно розподілити сили і засоби імунної системи на такому досить довгому відрізку часу.

Епідеміологи виявили, що під час осінньо – весняного сезону 2011-2012 року  розповсю­джується грип штаму H3N2. Цей штам грипу в Україні ще не циркулював досить широко, і природний імунітет українців не пристосований для боротьби з ним. Також даний штам грипу характеризується високою контагиозністю, тобто  легкістю передачі від людини до людини, а також малою  дозою, що заражає.

На території України зберігається не по сезону року дуже тепла погода, яка не сприяє інтенсивному вживанню білкової їжі. А саме при правильному вживанні білкових продуктів харчування ваш організм зможе накопичувати амінокислоти і білки, а імунній системі дасть змогу з білків виробляти потрібну кількість антитіл, які потрібні для стримування, як уже відомих імунній системі мікробів і вірусів  і попереджати загострення хронічної інфекції, так і у випадку проведення вакцинації або захворювання, коли з’явиться необхідність боротися ще і з новим вірусом грипу.

Профілактика грипу 2011 -2012 років

Профілактика сезонного грипу в Україні 2011 року повинна включати:

- правильне харчування, тобто раціональне вживання овочів і фруктів для продовження активної вітамінізації організму, вживання вітаміну С в фізіологічних дозах;

- правильне вживання білкових продуктів харчування і забезпечення їхнього повноцінного засвоєння;

- правильне вживання рідини, поступове збільшення кількості вживаної рідини або здатності організму легко переносити надлишкові кількості рідини;

- пропорційно збільшенню вживання білків збільшити рівень фізичної активності;

- поліпшення роботи печінки як органа, що забезпечує засвоєння вітамінів, мікроелементів, білків необхідних для високої активності і готовності імунної системи;

- регуляцію активності нервової системи, що визначає потужність імунної відповіді;

Лікування і профілактика сезонного грипу 2011 року повинні виключити:

- обмежувальні дієти у всіх видах, особливо лікувальне голодування, загартовування холодом, обливання холодною водою, моржування.

- правильно необхідно застосовувати потогінні препарати і жарознижуючі засоби.

- потрібно раціонально відвідувати лазні або фінські сауни, як способи швидко викликати ситуаційне зневоднювання організму.

Про специфічні симптоми сезонного грипу 2011 року говорити не приходиться. Вони істотно не відрізняються від тих, котрі притаманні вірусам грипу у  цілому.

Лікування сезонного грипу 2011 – 2012 років

Лікування сезонного грипу 2011 і 2012 років, як і будь-якого інфекційного процесу, повинне починатися, як тільки з’явилися перші ознаки грипу. Перша допомога при грипі повинна надаватися комплексно і систематично. Оптимально-перевіреними народними засобами. Лікувальна тактика повинна коректуватися в залежності від індивідуальної епідеміологічної ситуації: ви тільки  що почули з повідомлень ЗМІ про епідемію сезонного грипу, занедужав хтось з вашого віддаленого оточення, занедужав член родини або занедужали ви особисто. Відповідно до  цього з появою перших випадків захворювання сезонним грипом, традиційна лікувальна схема може бути відкоректована. Особливо, якщо порушена робота основних фільтрів вашого організму: у нирках присутній як мінімум сольовий діатез, а в печінці – жировий гепатоз.  Напевне, що вам не все рівно, наскільки постраждає ваш організм від вірусу грипу у випадку захворювання. І наскільки зросте біологічний вік вашого організму після перенесеного захворювання.

Міцного Вам усім здоров’я. І розумного до нього відношення.