В останній день листопада ­ відбулася чергова, вже восьма, науково-краєзнав­ча конференція, організована Острозьким науково-краєзнавчим товариством «Спадщина» імені князів Острозьких.

Історія цих читань починається з 1990 року. Місцевий краєзнавець, педагог, у минулому – директор тутешн­ього краєзнавчого музею Петро Зотович Андрухо­в наприкінці 80-х років організував в Острозі з числа любителів старовини краєзнавче товариство «Спадщина». Тодішня місь­ка влада під керівництвом голови міської ради Миколи Грищука позитивно сприйняла такий факт і в 1990 році сприяла проведенню першої науково-краєзнавчої конференції «Острог на порозі 900-річчя». Проведення таких щорічних конференцій стало традицією, їх у місті пройшло десять. Коли не стало Петра Зотовича, товариство «Спадщина» очолив заступник директора з наукової частини Державного історико-культурного заповідника Микола Манько.

З моменту відзначення 900-ліття Острога конференції стали проводитися під назвою «Острозькі краєзнавчі читання». У першій десятці цих заходів брали участь науковці з багатьох наукових та навчальних закладів України. Сьогодні участь у краєзнавчих читаннях беруть місцеві науковці та краєзнавці з Острож чини і Славутчини. Для проведення більш масштабних зуст­річей потрібні кошти, яких «Спадщина», на жаль, не має.

На чергові восьмі читання заявки і доповіді подали тридцять два науковці, деякі з них заявили по 2-3 доповіді. Найактивнішу участь у читаннях продемонстрували сусіди острожан – наукові співробітники Нетішинського міського краєзнавчого музею на чолі з його директором Оксаною Кононюк. З цікавими науково-краєзнавчими матеріалами в Острог приїхали: заступник директора з наукової частини Тарас Вихованець, наукові співробітники Василь Вихованець, Світлана Головко, Оксана Іванець, Надія Кухоцька, Віктор Войковський, а також автор цих рядків.

На конференції був представлений широкий спектр наукових доповідей та повідомлень, в основному, з історії Острожчини й Волині. Частина виступів була присвячена  відомим землякам, які жили тут рані­ше, або сучасників, зокрема й тих, що нині мешкають поза межами району.

Активну участь в роботі краєзнавчих читань взяли викладачі Острозької академії. Жаль, що до її роботи не долучилися студенти цього закладу. Доктор філософських наук, професор, проректор Петро Кралюк пообіцяв, що в наступних читаннях серед виступаючих будуть і студенти. До речі, сам Петро Михайлович є активн­им учасником краєзнавчих читань. Цього разу він виступив з повідомленням про імовірних нащадків князів Острозьких, підтримавши і обґрунтувавши гіпотез­у про походження цього знаменитого княжого роду від короля Данила Галицького та його сина Мстислава.

Острозькі краєзнавці впевнені, що традиція проведення щорічних краєзнавчих читань продовжуватиметься надалі. Так само вони впевнені в активній співпраці з нетішинськими музейниками – найближчими сусідами і колегами.

Приємно, що не залишаються байдужими до краєзнавчих читань представники релігійних громад національних меншин нашого краю. Активну участь у багатьох читаннях беруть поляк отець Вітольд Ковалів з Острога, рабин єврейської громади Нетішина Максим Хорєв.

Олександр Романчук

грудень 2007