Для безпечної праці

На Хмельницькій АЕС проведено тиждень охорони праці. Це стало приводом для зустрічі із начальником відділу охорони праці Сергієм Романком.

- З метою привернення уваги громадськості, державної влади, суб’єктів господарювання, громадських органі­зацій до питань охорони пра­ці, попередження нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, вшанування пам’яті людей, які загинули на виробництві, з ініціативи Всесвітньої організації праці 28 квітня оголошено Всесвітнім Днем охорони праці, - розповів Сергій Іванович. - Ініціатива Всесвітньої організації праці знайшла підтримку в Україні.

Вже десять років поспіль колектив електростанції бере участь у проведенні тижня охорони праці. І цього року був виданий відповідний наказ. Відповідно з передбаченими заходами, проведено збори трудових колективів підрозділів, оформлена наочна агітація, проведені перевірки стану охорони праці у виробничих підрозділах, надано матеріальну допомогу сім’ям загиблих від виробничих нещасних випадків, проведено конкурс на кращу організацію роботи з охорони праці в підрозділах.

- Практика свідчить, що на нашій електростанції є інтерес працівників до заходів, які проводяться під егі­дою відділу охо­­рони праці.

- Так, це мо­жна вважати позитивною тен­­денцією. Під час тижняa охорони праці на Хмель­ни­цькій АЕС був проведений  конкурс рефератів на дану тематику. Перше місце в цьому конкурсі завоювала апаратник хімічного цеху Ольга Хлонь. Друге місце по­сів ін­же­нер від­ділу експлуатації ін­женер­них систем і споруд навчально-тренувального центру Рустам Наврузов. Третє місце між собою розділили дозиметрист цеху радіаційної безпеки Максим Дмитришин та техпрацівниця транспортного цеху Анна Суліма. Основним лейтмотивом їх робіт є розуміння забезпечення належних умов праці та попере­дження виробничого травматизму. Це головне завдання керівництва атомної станції та всіх працівників підприємства.

Цікавим є конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей». Переконаний, що тут головне не перемога. Сьогоднішнім дітлахам згодом доведеться обирати власну життєву стежину, яка буде пов’язана з виконанням певних виробничих обов’язків на виробництві, сфері управління, комунікацій, тощо. Розуміння значення охорони праці їм допоможе у житті.

Згідно із положенням про охорону праці на Хмельницькій АЕС ми проводимо конкурс й серед підрозділів електростанції. За його результатами, по 1-ій групі підро­з­ділів переможцем став колектив хімічного цеху. Колектив відзначений грамотою і грошовою премією у розмірі 6 тисяч гривень.

Серед підрозділів, які від­носяться до другої групи, перемогу здобув колектив гідротехнічного цеху. Він відзначений грамотою та грошовою премією у сумі 10 тисяч гривень. У третій групі найкращим визнано цех налаго­дження та випробування устаткування. Їм вручено грамоту та грошову премію у розмірі 6 тисяч гривень.

Хочу нагадати, що на Хмельницькій АЕС постійно проводиться робота з покращення умов праці, промислової санітарії, атестації робочих місць. На наступний рік відділом охорони праці електростанції передбачено проведення різних заходів на суму 4 мільйони 400 тисяч гривень.

- Сергію Івановичу, праці­вники електростанції, які опікуються охороною праці, часто стають учасниками різних презентацій засобів індивідуального захисту.

- Це також важлива сфера нашої діяльності. Ми шукаємо кращих виробників таких засобів. Не так давно у навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС відбулася зустріч із представниками компанії «3M», які представили кращі зразки продукції, виготовленої за сучасними технологі­ями, і яка використовується на енергетичних підприємствах для захисту працівників під час виконання зварювальних робіт. Працівники ХАЕС мали змогу оглянути різні типи спеціальних масок для захисту зору і слуху, органів дихання зварювальників. Сьогодні у нас використовується майже десяток найменувань  продукції цієї компанії. Найбільшим попитом користуються засоби захисту під час проведення ремонтних кампаній.

Кращі виробники засобів індивідуального захисту активно співпрацюють із ДП «НАЕК «Енергоатом» та його відокремленими підрозділами. Усе розпочинається із експериментів на виробничих майданчиках, зокрема, й на Хмельницькій АЕС. Для міс­цевих зварювальників була надана продукція компанії, яку вони активно експлуатували під час ремонтно-від­новлюва­льних робіт. Комплекти спеціального одягу експериментально експлуатуються у транспортному цеху.

Олександр Шустерук

Фото автора