Профілактика інфекційних захворювань, що передаються водним шляхом
Літо - найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Підвищений ризик захворіти кишковими інфекціями в теплий період року пояснюється тим, що при високій температурі навколишнього середовища збудники кишкових інфекцій добре зберігаються та активно розмножуються у воді та харчових продуктах.
Влітку посилюється вживання води, що приводить на фоні недоброякісного водопостачання населення до активізації водного фактору - люди починають господарську діяльність на дачах, організовують пікніки, відпочинок на природі, де немає умов для дотримання правил особистої гігієни, купаються в водоймах, вживають продукти, які не піддаються термічній обробці (овочі, фрукти, салати, напої). Крім того, літом більшою мірою схильні до зараження відкриті водойми. Так, при проведенні досліджень річкової води в зоні міського пляжу, виявлено, що індекс лактозопозитивних кишкових паличок у воді перевищує допустимі норми, що свідчить про забруднення водойми і неможливість її використання для купання.
Існує безліч захворювань, що передаються водним шляхом, це насамперед гострі кишкові інфекції, такі як ротавірусний гастроентероколіт, дизентерія, черевний тиф, паратиф, холера, вірусний гепатит А, лептоспіроз та інші.
Як відбувається зараження кишковими інфекціями?
Зараження відбувається, як правило, при вживанні води та харчових продуктів, в яких знаходяться хвороботворні мікроорганізми або через забруднені руки. Проходячи через травний канал, в окремих його ділянках збудники розмножуються і з фекаліями виводяться із організму. В такий спосіб вони потрапляють в об’єкти природного середовища.
Ознаки захворювання: підвищення температури тіла, діарея, блювання, біль в животі.
Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися наступних правил:
для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями та відповідно облаштованими пляжами, не ковтайте воду;
якщо ви зібрались відпочити на природі, майте з собою запас води бутильованої або охолодженої кип’яченої. Не вживайте воду із невідомих або сумнівних джерел, не використовуйте її для приготування їжі, миття рук та посуду;
не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково кип’ятіть, а сир вживайте у вигляді запіканок, сирників, вареників тощо.
при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково потрібно обдати окропом;
дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки з милом перед їжею і після відвідин громадського транспорту, туалетів;
у разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!
Пам’ятайте - ваше здоров’я у ваших руках!
Юлія Занько,
лікар - епідеміолог