Епідемія грипу в Україні очікується в січні 2009 року.  Спочатку прогнозувався епідемічний спалах грипу в грудні поточного року, але через те, що  в Україні зберігається тепла погода, терміни віддаляються на 2009 рік. Захворювання на грип буде спричинене двома штамами вірусу Брісбен Н1N1 і НІN2, а також вірусом Флорида. Перші два штами прийдуть до України з Австралії.

Грип - це гостре респіраторне захворювання, яке характеризується коротким  інкубаційним  періодом  (1-2  дні),  високою ураженістю   населення.

Хвороба розпочинається раптово: з’являється озноб, температура тіла підвищується до 38-40 градусів С. Хворий скаржиться на нежить, загальну слабкість, пітливість. Відмічається біль в очних яблуках, світлобоязнь. На другий-третій день хвороби з’являється сухий кашель, сиплий голос, закладеність носа, носові кровотечі. Грип нерідко супроводжується важкими ускладненнями: запаленням легенів, бронхітами, отитами, гайморитами, ураженням нирок. Особливо небезпечна хвороба для вагітних,   дітей і літніх людей з хронічними захворюван­нями.          

Джерелом інфекції стають хворі грипом та здорові вірусоносії. Для оточуючих вони особливо небезпечні у перші дні захворювання. Віруси розповсюджуються при кашлі, чханні, а також розмові. Спрогнозувати, коли епідемія може досягти свого піку важкувато. Тому потрібно заздалегідь підготуватися до можливої епідемії.

Основний захист від грипу - вакцинація. В Україні застосовуються вакцини „Ваксигрип» (виробництва Франції), «Інфлувак» (Нідерланди), «Інфлексал V» (Швейцарія), «Флюарикс» (Німеччина). Ці вакцини містять усі 3 штами вірусу грипу, які очікуються у цьогорічнному сезоні. Вакцинація проти грипу не є обов’язковою, однак досвід вакцинації в минулі роки засвідчив високу ефективність цього профілактичного заходу. Отож,  ще є час для проведення щеплення проти грипу. Після введення вакцини, через 14 днів в організмі утворюється імунітет проти грипу, який зберігається протягом року.

Зробити щеплення проти грипу, можна придбавши вакцину  в аптеках, а щеплення провести в кабінетах профілактичних щеплень дитячої та дорослої поліклінік ДЗ СМСЧ-4. Відсутність імунітету у населення до нових штамів вірусу грипу сприяє швидкому поширенню цього захворювання. Тому з профілактичною метою рекомендується застосовувати амізон, індуктори інтерферону, інтерферон, зміцнювальні препарати (настоянка ехінацеї пурпурової чи елеутерококу), збагачувати щоденний раціон харчування фруктами та овочами, особливо тими, що містять фітонциди (цибуля, часник, хрін) та вітамін С (капуста, калина, чорна смородина, лимони). Також корисно проводити загартувальні процедури - водні, повітряні, робити гімнастику. З профілактичною метою двічі на день (виходячи з дому та при поверненні) доцільно змащувати порожнини носа оксоліновою маззю, олією глоду або звичайним господарським милом.

Попередити хворобу і легше , і дешевше.

 Наталія Кравчук, головний державний санітарний лікар ДЗ «Нетішинська СЕС»

грудень 2009