В одному із попередніх номерів нашого часопису повідомлялось про заснування клубу «Енергія захоплень». Він  діятиме при редакції газети «Перспектива», його основною метою буде пропаганда безпечної  експлуатації ХАЕС, відображення значення атомної енергетики нашої держави в контексті хобі її працівників.

Дехто  може  скептично  поставитись  до  таких  намірів, мовляв, як захоплення колекціонуванням різних  предметів  чи виготовлення якихось речей сприятиме іміджу АЕС.   Давайте   домовимось,  що  не  одним  виробництвом  живе людина.

Позитивні результати дося­гаються  лише у комплексі. Про безпечність та надійність електростанції можна переконати представників громадськості на основі відсутності несправностей у роботі обладнання, а також на конкретних прикладах постійного вдосконалення систем, які гарантують безпеку. Цей перелік досить великий. Але не слід забувати, що велике значення має і людський фактор. Важливо знати хто стоїть біля пульта управління, наскільки людина усвідомлює свою місію. Стосовно цього часто виникає певна проблема: значення рівня знань атомника може усвідомити у більшості випадків людина, яка має технічну освіту. А таких у процентному співвідношенні менше, ніж так званих гуманітаріїв або громадян, які не мають ні середньої спеціальної, ні вищої освіти. Як можуть сприйняти пересічні громадяни інформацію про те, що, наприклад, інженер нормально ставиться до своїх обов’язків і збирає колекцію історичних книг. Саме за останнім показником він стане багатьом «ріднішим». Торік в Українському ядерному товаристві я оприлюднив свій реферат на тему: «Підвищення іміджу ХАЕС за рахунок участі її працівників у культурно-мистецьких проектах». Голова журі конкурсу, Президент  Української ліги із зв’язків з громадськістю Андрій Ростовський сказав, що інформація про захоплення працівників ХАЕС пересічними громадянами сприймається на безпосередньому комунікативному рівні і без посередників. Спрацьовує такий психологічний феномен, проголошений Кіплінгом у «Мауглі» - ти і я однієї крові. Одне слово, за цим принципом позитивно будуть сприйняті працівники ХАЕС, які захоплюються колекціонуванням, малюванням, виготовленням різних виробів тощо.

Як свідчить практика, будь-які наміри  можуть  стати  благими, якщо їх лише декларувати. І хоча діяльність клубу та членство в ньому є віртуальними, але доведеться робити  реальні  справи. Це не тільки інформування про нові надбання  колекціонерів  ХАЕС  чи представлення читачам газети захоплення якогось працівника, а й участь в організації цікавих виставок,  які  розкривають  світ хобі енергетиків. Ще раз хочеться ви­словити щиру вдячність колективу Нетішинського міського краєзнавчого музею за активну і послідовну пропаганду  захоплень працівників ХАЕС  на  основі виставок. Традиція їх проведення неодмінно буде продовжуватись. Принаймні цьогоріч  є  можливість представити для жителів нашого міста колекції монет  провідного інженера цеху теплової  автоматики та вимірювань Миколи Павленка та інженера хімічного цеху Олександра Добровольського. У перспективі можуть відбутись  виставки  виробів народних умільців, яких  на  ХАЕС  є  декілька десятків.

Шановні читачі, давайте повернемось до діяльності новоствореного клубу. Принагідно хочу нагадати, що його членом стає кожен, про чиє захоплення хоча б раз згадувалось на сторінках «Перспективи». На початку цього засідання мною було піднято тему підвищення іміджу ХАЕС. Це лише один із напрямків діяльності  клубу. Важливим також є створення передумов об’єднання працівників нашої електростанції  за  інтересами  і кожне наступне засідання присвячувати конкретній темі захоплень. Наприклад, триває обговорення теми колекціонування  монет. Читачі зможуть дізнатись про нові поповнення колекцій працівників електро­станції, які займаються нумізматикою, а також одержати цікаву інформацію про це захоплення. Цікавою та пізнавальною може бути розповідь про будні та досягнення туристів ХАЕС. А оповідати, як мовиться, є про що: працівники нашої електростанції постійно підкоряють вершини Карпат, навідуються до мальовничих куточків нашої чудової держави. Переконаний, що не буде зайвою нагода познайомити із туристичними «секретами» досвідчених станційних мандрівників, які порадять як правильно поставити під час дощу намет, як розпалити багаття, як приготувати смачну страву  в екстремальних умовах, тощо. А хіба не буде цікавою розповідь бувалих рибалок про особливості приготування знарядь для риболовлі та ефективні методи принаджування риб.

Одне слово, поговорити буде про що. Важливим для клубу будуть і слушні поради від читачів газети про вибір теми для обговорення на засіданнях.

Діяльність клубу також буде направлена для налагодження зв’язків із працівниками, які трудяться у сфері атомної енергетики нашої держави і мають цікаві захоплення. Принаймні мені стало відомо, що начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ ЮУАЕС Володимир  Зернопольський  колек­ціонує поштові марки, які присвячені зустрічам Нового року. Віце-президент, виконавчий секретар Україн­ського ядерного товариства Сергій Барбашов  цікавиться  історією  Одеси і зібрав багато старих листівок із зображеннями її архітектури. Сподіваюсь, що інформація про цікавих  людей нашої електростанції, а також структурних підрозділів Атомпрофспілки буде постійно поновлюватись.

Шановні читачі та члени клубу, ще раз наголошую, що наша діяльність буде плідною та корисною за умови активної співпраці, зворотного  зв’язку.  Пропозиції, зауваження, слушні поради можна висловити  у  листах до редакції газети «Перспектива» або в електронних  листах,  які  будуть на­діслані на електронну поштову скриньку керівника клубу «Енергія захоплень» (у електронній мережі ХАЕС шукати – Шустерук Олександр Петрович). До зустрічі на наступному засіданні.

Олександр Шустерук

№5, 2009