Днями на технологічній базі хорватської фірми INETEC розпочнеться навчання десяти працівників відділу контролю металу ВП ХАЕС, які будуть причетні до впрова­дження та експлуатації системи контролю корпусу реактора ультразвуковим, вихорострумовим та  телевізійним методами. За словами начальника лабораторії автоматизованих систем контролю   Костянтина Кривоконя, після того, як у ході тендерних процедур було визначено виробника та постачальника системи контролю, на ВП ХАЕС розпочалась ретельна підготовка персоналу відділу контролю металу для роботи на новому обладнанні.

Персонал лабораторії автоматизованих систем контролю вже має досвід експлуатації системи вихорострумового контролю нарізних отворів на фланцях обладнання першого контуру, виготовленої шотландською фірмою Mitsui Babcock. Тепер прийшла черга вивчити обладнання хорватської фірми INETEC.

Після проведення ввідного   курсу навчання, - коментує Костянтин Кривоконь,- четверо з  делегації ВКМ візьмуть участь у  заводських приймальних випробуваннях системи контролю з метою перевірки її функціональних можливостей  (обмежень) та відпо­відності вимогам технічної специ­фікації на постачання. Під час випробувань заступником начальника відділу забезпечення якості ВП ХАЕС    В.П. Капустинським буде проведений аудит системи якості виробника. В заводських приймальних випро­буваннях крім представників фірми INETEC та ВП ХАЕС візьмуть участь представники ДП НАЕК «Енерго­атом» та Державного комі­тету ядерного регулювання  України. В разі позитивних висновків    буде дана згода на постачання обла­днання на ВП ХАЕС. Далі           система та персонал, що в подальшому буде вико­нувати контроль,    мають пройти атестацію в   Головній галузевій атестаційній комісії.

- Чим буде корисна нова система контролю для ВП ХАЕС?

- Введення в експлуатацію нової системи контролю корпусу реактора і шахти внутрікорпусної допоможе під час капітальних ремонтів реакторних установок виявляти можливі дефекти. А це є важливою складовою безпечної експлуатації АЕС.

- Хто з ваших колег братиме участь у заводських приймальних випробуваннях?

- На технологічній базі фірми INETEC мені допомагатимуть інженери нашого відділу Дмитро Терлецький, Віталій Антончик, Іван Кривоконь. Вони мають високий рівень фахової кваліфікації і воло­діють сучасними методами контролю металу обладнання.

Для начальника лабораторії автоматизованих систем контролю Костянтина Кривоконя та інженера лабораторії Дмитра Терлецького це не перша участь у заводських приймальних випробуваннях. Рані­ше вони брали участь у подібних заходах на підприємствах фірм Шотландії та Словаччини.

Олександр Шустерук

№27, 2009