ЗАЯВИВ ПІД ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ НА ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ НАЧАЛЬНИК ВІНЬКОВЕЦЬКОГО  РАЙОННОГО ВІДДІЛУ ОСВІТИ ОЛЕКСАНДР РУДНИЦЬКИЙ

Віньковецький район розташований на відстані двохсот кілометрів від ХАЕС і тому не входить до зони спостереження. Але, як виявляється, інтерес до атомної енергетики його жителів не менший, ніж у  райо­нах, які знаходяться поряд із електростанцією. Саме це стало приводом для відвідин делегацією освітян Віньковецького району Хмельницької АЕС.

Традиційно екскурсія розпочалася із ознайомлення з роботою навчально-тренувального центру. Спілкування зі спеціалістами та відвідини повномасштабного тренажера у гостей сформували перші уявлення про принципи роботи діючих енергоблоків електростанції. Інформація стала корисною згодом під час перебування віньківчан на території проммайданчика. Гостей цікавили принципи роботи основного обладнання, його надійність. Великі враження справило відвідування діючого машзалу.

Згодом у актовій залі відбулась зустріч з головним інженером ХАЕС Віктором Макєєвим, який дав розгорнуту характеристику діяльності енергогенеруючого підприємства. Він акцентував увагу присутніх на таких важливих аспектах діяльності електростанції, як підвищення безпеки, реконструкція та модернізація. Аргументи щодо екологічної безпеки ХАЕС виявились для гостей  переконливими.

Про хід підготовки до завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків розповів заступник генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський.

Під час зустрічі заступник генерального директора ХАЕС з кадрів та соціального розвитку Віктор Демидюк  розповів про соціальний захист працівників електростанції та сприяння оздоровленню персоналу. Гостей також було поінформовано про покращення інфраструктури зони спостереження навколо ХАЕС за рахунок коштів, які були передбачені в кошторисі будівни­цтва другого енергоблока. Великі перспективи соці­ально-економічного розвитку регіону відкриваються у зв’язку з реалізацією  будівни­цтва третьо­го та четвертого енергоблоків.

Гостей  цікавив ряд питань щодо енергоносіїв. Так, начальник Віньковецького відділу освіти Олександр Рудницький зауважив:

- Ситуація з постачанням російського газу показала, що в нас немає повноцінної стратегії енергетичної безпеки країни. Це ми відчули і в нашому районі. Більшість котелень у навчальних закладах залежні від газопостачання. Ми зараз серйозно задумались над використанням альтернативних джерел електроенергії. Є велике бажання перейти на використання електроенергії. Але, виявляється, що це зробити не так вже просто: більшість ліній електропередач у нашій області не відповідають сучасним вимогам, це також стосується й електричних підстанцій. Генеруючі підприємства змушені працювати в режимі диспетчерських обмежень. Отже, існує надлишок електроенергії, особливо у нічний час. Використання електроопалення допомогло б вирішити й ці проблеми.

Головний інженер станції Віктор Макєєв  до­по­внив тезу, сказавши: «Обленерго є монополіс­том­ у постачанні електроенергії у  області. В його обов’язки входить підтримання в належному стані всіх електромереж, від цього залежить їх пропускна спроможність. Який відсоток від прибутку це підприємство вкладає у реконструкцію та модер­нізацію свого технічного господарства – запитання до його генерального директора Олександра Шпака.

Віктор Петрович також вказав на низку питань, які виникають у процесі використання електроенергії. Вони, зокрема, стосуються і встановлення тарифів, які не є відрегульованими. Не треба забувати й про економію електроенергії та інших енергоносіїв. За словами фахівця, підрахунки свідчать, що у більшості житлових будинків від 30 до 70 відсотків тепла втрачається через недосконалість систем вентиляції, низьку якість вікон. А що стосується використання електроенергії для опалення установ, організацій, житлового сектора, то ці питання потрібно вирішувати на рівні обласної влади.

Зацікавлення у вирішенні проблем в енергетичному секторі нашої держави продемонстрували директор Віньковецького навчально-виховного комплексу та гімназії Іван Богданов та головний спеціаліст районного відділу освіти Віталій Арсенюк.

У заключному слові О.Рудницький сказав:

- Після відвідин ХАЕС ми стаємо пропагандистами атомної енергетики. Під час спілкування із спеціалістами члени нашої делегації зробили висновок, що стабільна робота цього підприємства є запорукою енергетичної незалежності нашої держави. Та й користь для економіки нашої області очевидна. Особливо це стосується зони спостереження. Ми не проти, щоб  АЕС була у нашому районі.                   

Олександр Шустерук

№13, 2009