І КЕРІВНИК, І РАЦІОНАЛІЗАТОР-ВИНАХІДНИК

     Вражає інтелект та ентузіазм людей, чий постійний творчий пошук дозволяє впроваджувати цінні нововведення, примножуючи науковий та технологічно-виробничий потенціал своїх підприємств, а значить усієї України. Це винахідники і раціоналізатори.

   Усе починається від голови. Кажуть так недарма, а життя лише підтверджує фактами. Керівник ТОВ «Нестандартне обладнання УБ ХАЕС» Віталій Арехтович Охрімчук - своєрідний приклад для наслідування. Володіючи раціоналізаторськими здібностями, уміє скерувати творчі зусилля свого колективу у потрібному напрямку. І повниться НСО ідеями та винаходами, до яких причетні сам директор, працівники товариства О.П. Гопанчук, В.П. Мельник , П.С. Обуховський, В.І. Омельченко, Ф.В. Дьома... Ось і нещодавно, у серпні цього року, творіння мозку та рук вкотре дали чудові результати: запрацювала лінія з випуску  оцинкованого та алюмінієвого профільованого листа НС-35 і С-15, що використовується для обшивки дахів і стін. Від початку і до кінця все зроблено своїми руками. Тут, у НСО, на власні кошти організації. Довго прпацювали над кресленнями, доводили до ладу, щоб через 7 місяців повноцінно втілитися у життя. Навіть спеціально відвідали Житомир, аби побачити своїми очима у дії подібну лінію заводського зразка, яка коштує 110 тисяч доларів. І як результат - створили те саме, а собівартість обладнання склала усього 80  тисяч гривень. Невдовзі знайшлося для профлиста й перше застосування. Ворота (теж витвір НСО) на ВРП-750, які встановило ТОВ «КРОТ», тепер зашиті матеріалом власного виробництва. За цей короткий період уже двоє замовників зацікавилися новим виробом майстрів нестандартного обладнання - ЗАТ «Укренергохімізоляція» та Славутська фірма.

Вистачає й інших раціоналізаторських пропозицій. Потрібні для випуску продукції якісь нові станки - сідають удвох чи втрьох Віталій Арехтович з Олександром Гопанчуком чи Василем Мельником, подумають, порадяться, і через певний час - готово.

Освоїли випуск ящиків для стабілізаторів на замовлення однієї із фірм, яка потім монтує їх електроначинням. Один такий виріб, розміром наче шафа 1,5м х 1,5 м, уміщає у собі, тільки подумати, 890 кілограм обладнання. А про цінність  ящиків свідчить хоча б той факт, що постачаються вони для міністерських кабінетів. Довелося поламати голову як зробити їх привабливими. 

Ідеї народжуються по-різному. «Буває, просто лежиш, або обідаєш, чи ідеш дорогою... - каже директор НСО. - Вони як іскри - спалахують...  і ти поспішаєш до когось, аби поділитися...».

 Любов до точних наук - алгебри, геометрії, фізики, хімії - у Охрімчука ще зі школи. Інші предмети: історія, література у порівнянні з вищеперерахованими здавалися казками. Потім було навчання в технікумі. І перша рацпропозиція, видана «на ура» під час захисту диплома. Запропонував Віталій Охрімчук як автоматизувати апарат для виявлення кількості цукру у бурякові. Це було у 1969 році і треба сказати принесло успіх, бо пізніше винахід знайшов застосування на багатьох заводах...

Бажаємо усім винахідникам і раціоналізаторам, не лише працівникам «НСО УБ ХАЕС» натхнення, енергії, вагомих досягнень і знахідок. Так тримати!