Чотири військові битви, виграні за допомогою продуктів харчування

Їжа - потужна зброя. І не тільки у війні проти голоду. Іноді, опинившись в потрібний час під рукою, правильний продукт може допомогти здобути перемогу і у справжньому бою.

1. Уругвай виграв морську  битву  за допомогою  сиру

У 1860-і роки війна між Бразилією і Уругваєм була в самому розпалі, і здебільшого військові дії велися в морі. Під час однієї такої битви на уругвайському кораблі закінчилися гарматні ядра. Замість того, щоб відступити, капітан велів команді заряджати гармати головками сиру (чомусь їх на кораблі виявилося більше, ніж справжніх боєприпасів).

Один такий «снаряд» потрапив у грот-щоглу ворожого корабля, покалічив силу-силенну людей сирною «шрапнеллю» і продірявив вітрила. Бразильці розсудливо відступили.

2. Мед переміг римлян

У першому столітті до нашої ери на території сучасної Туреччини жило плем’я гептакомітаї, якому постійно доводилося терпіти напади римлян. Незважаючи на те, що сила була явно на боці останніх, племені теж іноді вдавалося здобувати перемоги. Їх виручали миски з «медом безумства», залишені на дорозі для переслідувачів.

Цей дуже апетитний на вигляд продукт володів сильною наркотичною дією. І поки римляни перебували «під кайфом», гептакомітаї поверталися і з легкістю їх вбивали.

3. Американці придумали вибухову випічку

Під час Другої світової війни американці шукали спосіб поставляти вибухівку китайським повстанцям, які воювали з японцями. У результаті вони придумали маскувати порошкоподібні вибухові речовини під борошно. Фальшиве борошно назвали «тітонькою Джеммою».

Найцікавіше, що отриманий порошок у разі чого справді можна було використовувати для приготування випічки. Вона виходила цілком їстівною - із застереженням, що після вживання такого кухова­ріння людина на деякий час утримається від куріння.

4. Японський підводний човен пішов на дно через картоплю

Справа була під час Другої світової війни. У Тихому океані зустрі­лися американський війсь­ковий корабе­ль O’Bannon і японська субмарина, яка спливла на поверхню, бо мала явні проблеми з системою спостереження.

O’Bannon оперативно про­ді­рявив японський човен. У якийсь момент американці підійшли до японців надто близько - підводний човен останніх виявився так низько, що стріляти по ньому зі встановлених на американському кораблі гармат, стало неможливо. Зате японцям було дуже зручно обстрілювати американців з ручних автоматів.

Незабаром японські підводники скупчилися на палубі, оскаженілі і готові боротися до останнього. Але тут команда O’Bannon почала кидати в супротивників картоплею.

Японці запанікували, вирішивши, що в них кидають гранатами, і заходились викидати картоплини в океан. Скориставшись метушнею на японській субмарині, O’Bannon тихенько відійшов на відстань, достатню, щоб відкрити вогонь і потопити японський човен.

Світлана Гоголь