Цьогоріч на виборах, що проводились за партійними списками, суттєво оновився депутатський корпус у містах та  районах,  що розташовані на  території  30-кілометрової зони навколо ХАЕС. Більшість нових обранців ще жодного разу не були на електро­станції й не зустрічались з її керівниц­твом. Після візитів депутатів Здолбунівської та Острозької райрад прий­шла черга і до Славутської.

Для гостей була запропонована насичена програма. Перше знайомство з діяльністю ХАЕС розпочалось у навчально-тренувальному центрі, де запроваджені новітні методики підготовки персоналу. Депутати Славутської райради відвідали машзали, а також проммайданчик третього енерго­блока. У ході екскурсії виникло багато запитань, на які спеціалісти електростанції намагались дати вичерпні відповіді.

Об’ємне уявлення про діяль­ність  Хмельницької АЕС   депутати змогли одержати під час розмови із головним інженером станції Віктором Макєєвим. Основний акцент був зроблений на безпеці експлуатації енергоблоків, яка визначається за низкою ступенів оцінки: кількість порушень, спрацювання ступенів захисту, рівень радіаційних викидів тощо. Принаймні за цими показниками ХАЕС виглядає пристойно.

Враховуючи, що депутати зацікавлені у стабілізації соціальної та господарської сфер у регіоні, представники ХАЕС акцентували увагу гостей на економічних чинниках діяльності елек­тростанції, за якими вона є найбільшим платником податків у Хмельницькій області. Формування п`ятидесяти відсотків бюджету області – це заслуга пятитисячного колективу енергетиків. Позитивним фактором є й те, що саме завдяки будівництву другого енерго­блока Славутчина одержала кошти для покращення соціальної сфери сільських та міських жителів. Зокрема, було підведено газ до сіл Миньківці, Старий Кривин, Жуків, Ганопіль, завершено будівництво школи у Крупці. Умовам, у яких навчаються тамтешні діти, можуть позаздрити міські вчителі та учні. Новий навчальний рік юні славутчани також розпочали у новій школі, введення в дію якої коштувало більше восьми мільйонів гривень. І це не весь перелік об’єктів, на які були направлені кошти  НАЕК “Енергоатом”. Голова Славутської райради В.В.Кардаш, оцінюючи плоди використання коштів, що надійшли на Славутчину, сказав на зустрічі, що завдяки ХАЕС район розвивається в соціальному плані.

Під час зустрічі обранців цікавило, чому на роботу енергоблоків ХАЕС накладаються диспетчерські обмеження. Віктор Макєєв пояснив, що це  відбувається не через надлишок у державі електроенергії, просто технічний стан високовольтних ліній електропередач не дає змоги рівномірно розподіляти по регіонах електроенергію. Над вирішенням цієї проблеми треба працювати і вкладати відповідні кошти.

Головний інженер ХАЕС відповів також на запитання про доцільність пуску третього та четвертого енерго­блоків. Він наголосив, що Україна сьогодні залежна  від  постачання нафти, газу, але має перспективу в до­статній кількості виробляти електроенергію на АЕС. Це перспективний напрямок на майбутнє, адже прогнозується економічне зростання України, яке неможливе без наявності енергетичних потужностей.

Олександр Шустерук

сентябрь 2006