10-й форум працівників атомної енергетики «Активна зона - 2014»

22-25 серпня 2014 року в м. Нетішин відбувся 10-й ювілейний Форум молодих працівників атомної енергетики «Активна зона - 2014», він вже вдруге проходить у дні святкування річниці незалежності України. Хоча трагічні події на сході нашої держави дещо вплинули на кількісний та регіональний склад учасників Форуму, однак захід відбувся, як завжди, в діловій та конструктивній атмосфері. Делегати Форуму «Активна зона - 2014» отримали чергову порцію позитивних емо­цій та натхнення на подальшу спільну діяльність різно­профільних підприємств і організацій України задля розвитку енергетичної галузі держави. Форум відвідали представники семи підприємств та інституцій, діяльність яких безпосередньо пов'язана з атомною енергетикою, в тому числі наукові працівники Харківського фізико-техні­чного інституту. Форум об'єднав молодих працівників з Енергодара, Кузнецовська, Славутича, Нетішина, Харкова.

Відкрили Форум представники адміністрації ХАЕС та перший заступник міського голови Нетішина П.П.Скиба. Останній, зокрема, відзначив, що проведення подібних заходів дуже позитивно впливає на розвиток відносин між представниками підприємств та організацій з різних регіонів України, що є дуже актуальним в теперішній час. Петро Павлович наголосив, що вкрай важливим на порядку денному життя країни є відповідальне та професійне виконання кожним своїх посадових обов’язків, самовіддана праця на благо громади та держави, а обмін професійною майстерністю, спільні проекти між підприємствами і організаціями з різних регіонів України тільки зміцнює нашу спільну мету – досягнення миру, достатку та благополуччя в країні.  Від профкому ХАЕС мала слово Олена Романова, яка наголосила, що атомники є досить активними у процесі формування потужної громади і заможної країни. Координатор Форуму «Активна зона - 2014» Олександр Хомич у своєму виступі висвітлив діяльність Молодіжної організації ППО ДП «НАЕК «Енергоатом», молодіжної секції УкрЯТ та ВАО АЕС щодо формування молодіжного руху цих організацій.  На жаль, не вдалося на Форумі провести засідання Ради ОМ ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» та відповідних комісій через відсутність їх кворуму. Проте, досить плідно пройшли зустрічі у рамках молодіжної секції УкрЯТ. Присутні підкреслили важливість регулярних зустрічей представників виробничих підприємств та наукових установ, пов’язаних з  атомною галуззю для розвитку взаєморозуміння і прямого спілкування. Саме таку мо­ж­ливість було створено і реалізовано завдяки активному включенню в співорганізатори Форуму «Активна зона - 2014» молодіжної секції Українського ядерного товариства. Учасники заходу висловилися за продовження практики запрошень підприємств, що входять в  УкрЯТ, на Форум молодих працівників атомної енергетики "Активна зона".

Варто відзначити, що цьогорічний Форум в Нетішині відвідали, крім енергетиків вітчизняних АЕС, наукові співробітники «Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем» з м. Харків та Національного наукового центру "Харкі­вський фізико-технічний інститут" - як колективні члени Українського ядерного товариства. Тож, відкривається можливість більш тісної співпраці молоді Нетішина та Харкова, про що заявили самі учасники заходу.

Форум молодих працівників атомної енергетики «Активна зона» був започаткований та в десяте проводиться на Хмельницькій АЕС з 2001 року. Щороку його відвідують сотні молодих атомників з усіх регіонів України, гості з Литви, Росії та інших країн.

* * *

Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" - один із найстаріших та найбільший центр фізичної науки в Україні, був створений в 1928 році з метою розвитку актуальних наукових напрямів (у той час - ядерної фізики і фізики твердого тіла). В 1932 році тут був отриманий видатний результат - здійснено розщеплення ядра атома літію. Практично в цей же час талановитим фізиком-теоретиком Л.Д.Ландау, який працював в ХФТІ з 1932 по 1937 рік, була утворена всесвітньо відома школа теоретичної фізики. Тут відбулася виїзна сесія Академії наук СРСР 1935 року, на якій академік С.І.Вавилов сказав, що учені інституту роблять більше чверті усієї фізики в СРСР.

Останніми роками в ННЦ ХФТІ розроблений поляриметр для виміру поляризації електронів на прискорювачі СЕБАФ (США); постановою Кабінету Міністрів України затверджена Державна програма досліджень з ядерних і раді­аційних технологій. Ця Програма передбачає проведення досліджень процесів в реакторах, експертизи рівня їх безпеки і надійності, дослідно-конструкторських робіт з удосконалення реакторів і їх стендових випробувань, вивчення проблем ядерного паливного циклу, у тому числі поводження з радіоактивними відходами, здійснення пості­йного наукового і технічного супроводу роботи АЕС. У 2004 році ННЦ ХФТІ увійшов до складу створеного Відділення ядерної фізики і енергетики Національної академії наук України. Джерело: http://www.kipt.kharkov.ua/.

* * *

Науково-дослідна установа «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (НДУ «УКРНДІЕП», м. Харків) є однією з провідних наукових організацій у системі охорони навколишнього природного середовища України. Основна мета діяльності установи – наукове забезпечення державної політики  в галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів, екологічної та раді­аційної безпеки, а також виконання міжнародних зобов'язань. Джерело: http://www.niiep.kharkov.ua/

Олександр Третяк