Або ремонт, або замiна

У процесі продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС задіяні різні підрозділи станції, зокрема, й електроцех. Про основні роботи на електрообладнанні у цьому напрямку для нашого часопису розповів заступник начальника електроцеху з монтажу та реконструкції Олександр Вовк.

- Відкритий розподільчий пристрій 750 кВ Хмельницької АЕС є першим промисловим об’є­ктом ХАЕС для передачі електроенергії, - коментує Олександр Миколайович, - він був введений в експлуатацію у 1984 році. Термін його експлуатації розраховувався максимум на тридцять років. Саме тому спеціалісти електроцеху уже тривалий час займаються  продовженням терміну експлуатації відкритого розподільчого пристрою і набули певного досвіду. Попередньо вивчався досвід колег Рівненської АЕС з продовження терміну експлуатації першого та другого енергоблоків. Він допомагає персоналу електроцеху в продовженні терміну експлуатації електрообладнання  першого енергоблока. Для цього у цеху створена спеціальна інженерна група, яка виконує та координує всі основні роботи. Вони виконуються згідно із затвердженими графіками продовження ресурсу за трьома напрямками.  Це оцінка технічного стану електрообладнання, яке проводиться за спеці­альними програмами із залученням при необхідності безпосередніх його виробників. Усі етапи робіт за програмами відображаються у відповідній технічній документації.   Другий напрямок передбачає продовження терміну експлуатації за результатами капітальних  ремонтів обладнання. Третій напрямок регламентує заміну обладнання, ресурс якого продовжити неможливо. Це щити постійного струму, гермопроходки, системи збудження, релейний захист. Зараз ведуться підготовчі роботи з організації торгів  на їх заміну.

В електроцеху є частина обладнання, заміна якого здійснювалась раніше на основі різних програм з реконструкції та модернізації. Це акумуляторні батареї, вимикачі, обмежувачі перенапруги, термін їх експлуатації  закінчиться мінімум через п’ять років.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука