Атомпрофспілка категорично проти нових експериментів влади з атомною енергетикою

Прем’єр-міністру України А. Яценюку

Шановний Арсенію Петровичу!

Центральний комітет Атом­профспілки висловлює категоричні заперечення проти виконання розпорядження Міністерства енергетики та вугільної промисловості з освоєння маневрування атомними енергоблоками з добовим розвантаженням до 75% номінальної потужності.

Від імені трудового колективу ДП НАЕК «Енергоатом», який склада­ється з висококваліфікованих фа­хівців в галузі атомної енергетики,­ застерігаємо, що експеримент із за­­лученням енергоблоків українських АЕС до вирівнювання потужності об’єднаної енергосистеми може призвести до катастрофи. Реактори українських АЕС сконструйовані за радянських часів і техні­чно не можуть постійно використовуватися для добового маневрування потужністю. Знижувати і підвищувати потужність ядерних реакторів по кілька разів на добу, як пропонує Міненерговугілля – це злочин.

Більш того, за нашою інформацією, відмова президента ДП НАЕК «Енергоатом» Ю. Недашковського­ виконувати наказ щодо проведення «експерименту» спонукала Міністра В. Демчишина зажадати звільнення керівника Компанії.

Хочемо зазначити, що президент ДП НАЕК «Енергоатом» Ю.Не­дашковський – відповідальний, досвідчений й висококваліфі­ко­ваний спеціаліст в ядерній галу­зі, на відміну від більшості чиновни­ків Міненерговугілля. Його звільнення не відповідає інтересам та безпеці держави, її народу й може призвести до непередбачуваних наслідків. Атомна енергетика країни потребує лише професійних та виважених рішень, на чому пості­йно наполягає Атомпрофспілка. Трудовий колектив буде захищати керівника, який належним чином керує під­приємством, а також право українців на безпечне життя.

Просимо пам’ятати про експеримент 30 річної давнини у Чорнобилі. Атомники і народ його пам’я­тають.

З повагою

Голова Атомпрофспілки

В. Матов