Завдань багато, мета – одна

Транспортний цех Хмельницької АЕС належить до числа «наймолодших» серед аналогічних під­розділів, що обслуговують АЕС нашої держави. Проте, від часу його створення вже промайнуло три десятиліття. Сьогодні тут експлуатується 238 одиниць техніки.

Коли переступаєш поріг адміністративного корпусу транспортного цеху, мимоволі звертаєш увагу на сучасний вигляд інтер’єру. Зокрема ошатно виглядає прохідна.

За словами заступника начальника транспортного цеху Дмитра Васільєва,  все розпочалося з реконструкції старих приміщень та паралельної побудови нових. Для прискорення будівельних робіт задіювали до робіт персонал цеху. У адміністративному корпусі  вдалося відремонтувати кабінети на другому та третьому поверхах, згодом  було завершено реконструкцію диспетчерської. Гарним доповненням в роботі ремонтників став новий навіс, під яким здійснюється лаго­дження техніки у будь-яку пору року. Чимало було зроблено для благоустрою території. Серед персоналу цеху знайшлися ентузіасти, які організували людей  на  висадження саджанців різних порід дерев. Не забули й про облаштування нового санітарно-гігієнічного комплексу, в якому передбачили гардероб та душ. Все сплановано за сьогоднішніми  будівельними стандартами. Реконструкція відбулася й у буфеті транспортників. Нині тут діє їдальня, щоб кожен працівник, насамперед во­дії, які повертаються з далеких рейсів, мали можливість   поїсти. Медичні працівники перед кожним виїздом водіїв, машиністів та їх помічників проводять  медичні огляди. Це є надзвичайно важливою складовою безпеки руху. Для одержання права на проведення такого виду діяльності вони пройшли відповідну підготовку в Українському центрі безпеки дорожнього руху, який знаходиться у Києві.

- Від часу створення нашого цеху, - розповідає Дмитро Борисович, - його основні функції не змінились.Ми забезпечуємо своєчасне транспортне обслуговування підрозділів Хмельницької АЕС. У своїй роботі робимо акцент на реалізації заходів з недопущення дорожньо-транспортних пригод, контролі належного технічного стану автотранспорту для забезпечення безперебійної та надійної експлуатації, забезпечуємо виконання політики ХАЕС з питань охорони праці, пожежної безпеки. Пріоритетними напрямками  залишаються права працівників транспортного цеху на охорону здоров’я, на запобігання нещасних випадків у процесі виробництва тощо. Важливими є процеси покращення технічного стану автопарку.

Більше десяти років тому ми зіткнулися з проблемою ремонту кузовів автобусів. Саме це спонукало до розробки проекту реконструкції та модернізації автотранспорту власними силами. На базі транспортного цеху вдалося оновити кузови майже всіх автобусів, а також провести капітальний ремонт двигунів. Це дозволило для Хмельницької АЕС зекономити значну частку коштів. Нашим досвідом  зацікавились спеціалісти інших електростанцій, і застосували у себе на майданчиках.

Для надійної експлуатації техніки у транспортному цеху діє ремонтно-механічна майстерня, де агрегати та вузли  проходять своєрідну «реанімацію», до якої залучені представники різного фаху – слюсарі з ремонту автомобілів, токарі, зварювальники, вулканізаторники, акумуляторники, електрики і навіть коваль. Вони уміють якісно лагодити не тільки кузови автомобілів, але й двигуни та інші автомобільні агрегати. Принаймні така висока кваліфікація стала у пригоді під час відновлення теніки, яка направлялась для потреб українських військових у зону АТО. На сьогодні це 14 одиниць техніки - КамАЗи, 66-і   ГАЗони, ГАЗ-53, ПАЗи, КраЗи, «Урал», напівпричіп, бульдозер. На технічній базі транспортного цеху ремонтувались БТРи, які були передані військовим, що здійснюють охорону Хмельницької АЕС. На відновлення станційним автотранспортникам нещодавно був направлений бензовоз «КамАЗ», який майже три десятки років перебував на зберіганні в одній із військових частин міста Дубно.

У ході відновлення техніки, яка направляється на потреби військовим, станційні ремонтники постійно стикаються з браком коштів для органі­зації лагодження. Виручає в основному  благодійність членів  колективу транспортного цеху, на кошти якого не тільки закуповуються запасні деталі, а й необхідне технічне оснащення, яке передається через місцевих волонтерів. Саме так було придбано дизельний генератор. Важливою є співпраця із приватними структурами, що опікуються роботою станцій технічного обслуговування в Острозі, Дубно, Шепетівці. Їх працівники з великим розумінням ставляться до доброго почину  станційних транспортників, і сприяють у підготовці техніки для потреб військових.

Якісний ремонт техніки, за рахунок якої підвищується боєздатність української армії, було нещодавно оцінено об’єднаним військовим комі­саром м.Славути –  він вручив подяки його організаторам.

Автомобілі із логотипами ДП «НАЕК «Енергоатом» та ВП «Хмельницька АЕС» можна зустріти на найвіддаленіших маршрутах нашої держави. Як мовиться, кожна поїздка є відповідальною, бо від своєчасної доставки обладнання, запасних деталей, залежить надійна експлуатація діючих енергоблоків.

Олександр Шустерук

На знімках: Сергій Клубань та Степан Галах, - водії, які займаються перевезенням пожежонебезпечних вантажів; за роботою акумуляторники Віктор Денисюк та Олег Косік; шліфувальник Микола Остапчук готує деталі для подальшого використання

Фото автора