БДТ– креативна абревіатура

Будинок дитячої творчості м. Нетішин відзначає 30-ліття. Як центр позашкільної роботи з дітьми та молоддю, у якому вихованці набувають знання, уміння та навички за інтересами у вільний від навчання час, ідентифікує сам себе цей  заклад. Педагогічне кредо вихователів - кожна дитина талант.  Місія закладу -  створення умов для самореалізації духовного, інтелектуального та творчого потенціалу особистості вихованця.

Не стану стверджувати напевно, але більшість дітей у місті так чи інакше перетиналась із здобутками, що привносять у життя юного покоління вихованці БДТ. Танцювальні колективи «Шарм» та «Флеш», вокальні студії «Вернісаж», «Криниченька», «Світанок», гуртки бісероплетіння та в’язання у кожного на слуху, бо підготували сотні талановитих виконавців і духовно збагачених дітей. Слава про них лине далеко за межі міста, відома за кордонами області і держави.

Приміром, колектив «Криниченька» (керівник В. Темна) поширює серед громади календарно-обрядові дійства, колядки, щедрівки, веснянки, ігри, родинно-побутові, жартівливі пісні, сольні та ансамблеві вокальні твори. Учасники колективу підготували низку обрядових композицій: «Весела толока», «Ой, зав’ю вінки та на всі святки», «Весілля свічки», «Складчина», «Веселий ярмарок», «Я на тебе, Колодію, маю всю надію», «Перші вечорниці», тощо.

Ансамбль бального танцю «Шарм», що охоплює понад 200 вихованців, неодноразово брав участь у міських, обласних, Всеукраїнських конкурсах.  Танці, композиції, поставлені Ларисою Степанівною Грищук, вирізняються високою майстерністю та оригінальністю. В колективі склалась традиція репетиторства, своєрідного шефства випускників над молодшими студійними групами. На цьому етапі розвиваються педагогічні здібності старших, кращі з яких продовжують справу свого керівника. Вихованці ансамблю дарують красу, гарний настрій, професійні навики всім бажаючим спробувати себе у хореографічному мистецтві.

Вокальний ансамбль «Вернісаж» (керівник О. Дьячина) нараховує понад 80 учасників. Виконавська майстерність, артистизм, яскрава самобутність і творче натхнення захоплюють і вражають глядачів. Юних артистів помітили та оцінили. «Вернісаж» є неодноразовим переможцем міських оглядів ху­до­ж­­­ньої самодіяльності, при­- зером обласних конкурсів, учасником Все­українських, між­народних фестивалів, конкурсів, брав участь у радіопе­редачах: «Фабрика зірок» на Радіо-трек м. Рівне, «Від усієї душі» м. Хме­ль­ницький, «Гості з майбутнього» - НТРК України,  радіо «Про­мінь».  За дванадцять років діяльності ансамблю вибудувалась власна лінія розвитку, яку прийняли і полюбили нетішинці.

А скільки виставок та демонстрацій художніх здобутків продемонстровано вихованцями студій бісероплетіння, в'язання на спицях та гачком, сувенірної м’якої іграшки тощо. 

Яскравим та насиченим був святковий концерт з нагоди 30-річчя БДТ, що зібрав повну залу Палацу культури міста. Як відзначив у вітальному слові заступник генерального директора Хмельницької АЕС з кадрів та соціального розвитку Віктор  Демидюк, таку кіль­кість глядачів зала приймає раз на кілька років за дуже виняткових обставин  - прибуття у Нетішин мега-зірки. А директор НВК №3 Олександр Роюк визнав, що, на відміну від школи, де процес навчання дещо заформалізований, у БДТ, як заклад позашкілля, діти йдуть без примусу, із великим задоволенням і з щасливими обличчями. Керівник обласного об’єд­нання позашкільник закладів Хмельниччини Григорій Гончарук від імені колег привітав колектив ентузіастів Нетішина і зауважив, що Хмельниччина нині займає 1 місце в Україні в царині культурно-естетичного виховання учнів, а маяком у області є БДТ нашого міста. Керівництву і викладачам закладу були вручені Почесні грамоти, подарунки, звучали слова вдячності і яскраві побажання на майбутнє.

Нинішній керів­ник закладу Оксана Василівна Борковська, фундатор закладу Галина Михайлівна  Бабійчук, яка 27 років віддала його становленню і звеличенню, керівники гуртків та обслуговуючий персонал отримали квіти  і шалені оплески від вдячних учнів, їх батьків.

 Звичайно ж, головними діючими особами були вихованці БДТ. З особливим настроєм  вони виконували танці та пісні, демонст­рували грацію і володіння голосом. Український гопак, вальс, танок з тінню, виступи «Криниченьки», групи «АН-2», сольний  номер Віки Поліщук та багатьох  інших  учасників дійства запам’ятались глядачам, адже тут вже відчувався професіоналізм, подих мистецтва.

За рамками концерту залишились гончарі, юні художники та вихованці гуртків бісероплетіння і виготовлення м’якої іграшки тощо. Але вони не залишились поза увагою гарних наставників, закоханих у так звану поза­шкільну роботу.

Побажаємо педагогам і вихованцям   БДТ   довгого творчого зростання і високих здобутків.

Віктор Гусаров 

Фото Лесі Ліщенко