Без контролю ВТК нi кроку

Багаторівневий контроль за виконанням робіт і якістю продукції свідчить про високий рівень виробництва і високу­ відповідальність за ввірений об’єкт. Саме так вибудуваний весь технологічний процес на Хмельницькій АЕС, підприємстві, до якого прикута увага суспільства, численних громадських організацій, особливо екологічного спрямування. Але під яким би пильним прицілом громадськості не була наша робота, контроль наглядових органів від­повідного профілю, в тому числі міжнародних, нітрохи не зменшується. Як не зменшуються вимоги до внутрішнього самоконтролю на всіх ділянках виробництва. Одним із підрозділів станції, персонал якого опікується цими питаннями, є відділ технічного контролю. Мовою документів «основною метою його діяльності є здійснення контролю якості робіт з виготовлення, монтажу, ремонту, модернізації та реконструкції устаткування і трубопроводів ВП ХАЕС, які проводяться структурними підрозділами і підрядними організаціями, та запобігання надходження у виробництво продукції, яка не відповідає встановленим вимогам».

Відслідковувати належну якість продукції, яку отримує станція для своїх потреб, дозволяє проведення вхідного контролю, в процесі якого  виявляються наявні невідповідності як самого обладнання, так і допущені неточності у супровідній документації. В результаті вдається уникнути можливих неприємних сюр­призів в процесі його монтажу­  та експлуатації, вчасно усунувши всі проблемні моменти.

- Чи буває так, що отриману продукцію неналежної якості доводиться повертати виробнику, або ж відмовитися від його послуг в подальшому? – поцікавилися ми в начальника від­ділу технічного контролю стан­ції О.М. Шийки.

- Різні ситуації виникають, біль­шість неузгодженостей вдається вирі­шувати в робочому порядку, діємо за встановленою у та­ких­ випа­дках про­­це­дурою. У разі виник­нення скла­днощів, підключаємо юристів, вирішуємо питання як це передбачено чинним законодавством.

З огляду на те, що персоналу ВТК доводиться «заглянути в кожну шпарину», люди мусять мати відповідні знання, бути обізнаними. Всі працівники, на яких покладено функції контролю за якістю робіт і продукції, атестовані і вправі на належному рівні виконувати той колосальний обсяг операцій у ремонтний та міжремонтний період, які в кінцевому результаті впливають на безпечну експлуатацію обох енергоблоків.

Ольга Сокол