Будемо з теплом

У цьому запевнив нас начальник комунального господарства С.В. Сніщук. Підстави так казати дають результати проведених колективом заходів з підготовки теплових мереж та всього іншого підпорядкованого обладнання до роботи в осінньо-зимовий період.

– На поточний рік було заплановано виведення в ремонт центральних теплових пунктів, - розповідає Сергій Володимирович. – Загалом відремонтовано 18 ЦТП, де замінено циркуляційні насоси, водопідігрівачі. Зараз всі ЦТП працюють у нормальному режимі, споживачам безперебійно подається гаряча вода.

На 2 тижні виводилися в ремонт магістральні теплові мережі діаметром ДУ-800, ДУ-600. Під час ремонту проведено гідравлічні випробування мереж, зауважень до їх роботи зараз немає, тепло подається справно.

В ході підготовки до осінньо-зимового періоду замінено обладнання на усіх трьох каналізаційно-насосних станціях.

– Сергію Володимировичу, хотілося б почути про долю інвестиційних програм з тепловодопостачання.

– Зараз у НКРЕКП схвалена інвестиційна програма з водопостачання та водовідведення, згідно з якою заплановано переобладнання артсвердловин новими насосними агрегатами. У 2015 році плануємо переобладнати одну артезіанську свердловину під №15 зі встановленням насосів імпортного виробництва.

По водовідведенню за цією ж програмою буде замінено обладнання, яке дозволить покращити очищення каналізаційних стоків.

Зовсім недавно, 19 листопада, НКРЕКП схвалила інвестиційну програму з теплопостачання, яка передбачає встановлення теплових лічильників у 96 житлових будинках Нетішина. Кошти на закупівлю виділені і до кінця року, думаю, зможемо їх придбати. Паралельно триває розробка проектів на встановлення лічильників, чим займається фірма «Ергомера» з Дніпропетровська. Реалізація цих заходів сприятиме заощадженню коштів споживачів, які платитимуть за тепло значно менше.

Принагідно зауважу, що не всі нетішинці справно розраховуються за надані комунальні послуги. Станом на 31 жовтня поточного року заборгованість перед КГ за водопостачання і водовідведення становила 2 млн 651 тисячу гривень, за теплопостачання і гарячу воду ще більше – 3 млн 398 тисяч.

Прострочена заборгованість сягнула 3 млн 637 тисяч гривень, в тому числі заборгованість понад рік – 2 млн 217 тисяч.

– Який вихід?

– Наразі намагаємося стягнути кошти в судовому порядку, але ефект недостатній. Бо хоч і маємо судові рішення на свою користь, виконавча служба не завжди може їх виконати.

У випадку несплати до злісних боржників застосовуватимемо кардинальні заходи, іншими словами, відключатимемо від надання комунальних послуг.

– Технічно це можливо?

– Так, для цього є розроблені засоби, які вже застосовуються в Україні, вони не суперечать чинному законодавству. Як показала практика, індивідуальне відключення можливе, при цьому сусіди, які вчасно розраховуються з КГ, ніяк не постраждають.

– Чи були вже в Нетішині прецеденти з відключення споживачів від надання комунальних послуг?

– Ще не було, але ми вимушені будемо вдаватися до таких методів. Іншого виходу не бачу.

Ольга Сокол

Фото з архіву редакції

про зміну тарифів на послуги з централiзованого

водопостачання та водовiдведення з 1 сiчня 2016 року

ДП «НАЕК «Енергоатом» повідомляє споживачам про зміну тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення з 1 січня 2016 року.

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 12.11.2015 р. № 2766 «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення ДП «НАЕК «Енергоатом», з 01.01.16 р. надання послуг із централізованого водопостачання та водовідведення ДП «НАЕК «Енергоатом» буде здійснюватися за тарифами в залежності від категорій споживачів:

– для споживачів, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення:

  • · централізоване водопостачання – 3,44 грн за 1 куб.м (без ПДВ);
  • · централізоване водовідведення – 3,55 грн за 1 куб.м (без ПДВ).

 – для споживачів, які не є суб’єк­тами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення:

  • · централізоване водопостачання – 4,67 грн за 1 куб.м (без ПДВ);
  • · централізоване водовідведення – 4,53 грн за 1 куб.м (без ПДВ).

Примітка: ВП АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» здійснюють господарську діяльність із централізованого водопостачання та водовідведення в містах-супутниках атомних електростанцій на підставі єдиної ліцензії, виданої НКРЕКП для ліцензіата ДП «НАЕК «Енергоатом» (ліцензія від 09.04.2015 р., серія АЕ 287995, строк дії - з 14.04.2015 р. по 13.04.2020 р.)