Бібліотеки приречені на успіх

В Києві в Українському домі відбувся ярмарок «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади». Співорганізаторами заходу стали програма «Бібліоміст», Міністерство культури України, Національна парламентська бібліотека України, Українська бібліотечна асоціація, Ресурсний центр «Гурт», Програма сприяння парламенту України ІІ та Відділ преси освіти і культури Посольства США в Україні. Ярмарок  представив провідні бібліотечні ініціативи з усієї країни.

Метою ярмарку стала демонстрація широкій громадськості того, яким чином сучасні бібліотеки розвивають свої громади, надаючи нові послуги з використання Інтернету та інформаційних технологій.

На ярмарку відбулися презентації проектів найактивніших бібліотек, які наочно продемонстрували сучасні послуги, поділилися досвідом ефективних партнерств, ініційованих бібліотеками.

З Хмельницької області у ярмарку взяли участь: спеціаліст обласного управління культури Катерина Чабан, директор та заступник директора обласної універсальної наукової бібліотеки ім.М.Островського Надія Синиця і Валентина Маковська, директори районних бібліотек Деражні, Ізяслава, Старокостянтинова та Полонного.

 З Нетішина було делеговано директора ЦБС Марію Омельчук, яка презентувала проект центральної міської бібліотеки за програмою «Бібліоміст». Презентація пройшла цікаво і успішно. Змістом проекту центральної міської бібліотеки нашого міста цікавилось немало учасників форуму. Привернули увагу матеріали, розміщені на виставковому стенді, про місто, про найпотужніше підприємство області - Хмельницьку АЕС, яка є партнером в реалізації проекту, та відеосюжет про центральну бібліотеку.

За підсумками голосування цей проект визнано одним із кращих, і директору ЦБС  Марії Леонідівні Омельчук було вручено грамоту Міністерства культури України – «за вагомий особистий внесок у створенні духовних цінностей та високу професійну майстерність колективу центральної міської бібілотеки м. Нетішин».

Нагородження стало приємною несподіванкою. Марія Леонідівна поділилась з нами думками, що успіх приходить, як правило, тоді, коли його не чекаєш, але лише тоді, коли зачерпнеш по вінця енергію душі і віддаси її людям. Відтак вона повертається  сторицею.

Завдяки програмі «Бібліоміст»  бібліотеки міста отримають 15 комп’ютерів, 15 скайп-камер, 4 принтери, сканери та програмне забезпечення. Бібліотеки надаватимуть безкоштовний доступ до Інтернету, забезпечуватимуть навчання комп’ютерній грамотності, створять можливість спілкування через «скайп», сприятимуть наданню інформаційної допомоги безробітним з пошуку роботи, тісно співпрацюючи з міським центром зайнятості. Відвідавши бібліотеку, можна буде поспілкуватися в соціальних мережах, будуть проводитися онлайн-консультації для безробітних, надаватиметься юридична та психологічна допомога усім, хто цього потребує від юристів та психологів.

Бібліотеки міста зараз знаходяться на останньому і найважливішому етапі отримання гранту – етапі придбання меблів, встановлення системи охорони, модернізації електромережі та косметичного ремонту приміщень і чекають допомоги від партнерів, організацій, а також виконання зобов’язань міської влади.

Наша співрозмовниця зауважила, що світ швидко змінюється. Все визначається поступом вперед і не слід дозволяти собі топтатися на місці, бо можна швидко повернутись в минуле.

Очільник ЦБС міста збагатилася передовим досвідом, привезла багато інформаційного матеріалу про інноваційну діяльність бібліотек, благодійних фондів з різних сфер діяльності. Зокрема, благодійна організація «Фонд братів Кличків» запро­шує дітей від 11-15 років до літнього табору «Майстерня успіху».  Взявши участь у конкурсі і заповнивши анкету до 15 червня 2012 року, можна гарно відпочити і здійснити крок назустріч мрії. У нашому місті багато чудових і талановитих дітей, спроможних отримати путівки у цей табір.

Запрошуємо взяти участь у конкурсі. Звертайтесь у центральну міську бібліотеку, де вам допоможуть та нададуть необхідну інформацію. Переможці  отримають безкоштовну путівку в оздоровчий табір під Києвом. Контакти: тел. 3-20-90; еmail: netishynlib@gmail.com.

Віктор Павлов

На фото: М.Омельчук з колегами презентує Нетішин і міську ЦБС