Чарівний світ Валентини Михальської

На початку осені виставково–лекційна зала Нетішин­ського музею перетворилась на затишний куточок, який знайомить з непересічною особистістю – художницею Валент­иною Миха­льською. Потрапи­в­ши на виставку, складається враження, ніби побували у неї в гостях. Художниця відобразила у творчості свій внутрішній глибокий і багато­гранний світ.

Валентина Михальська – волинська художниця, кавалер Ордена княгині Ольги. Народилася у селі Хворостів Любомльського району Волинської області, де й на даний час проживає і творить, працює вчителем образо­творчого мистецтва. З юних літ захопилася малюванням, освіту здобувала самотужки.

Візок, до якого хвороба прикувала її ще у дитинстві, не зламав творчих крил. Людина великої сили волі, перемагаючи недугу, вона йде до своєї мети.

Нині в доробку пані Валентини більше, аніж тисяча двісті робіт. Працює вона в різних жанрах і техніках, найбільше – аквареллю.

«У своїй творчості художниця щира й безпосередня, – стверджує дослідниця Та­мара­ Левицька. – Вона сприймає світ крізь призму захоплення і гармонії, зображаючи його гідним щастя людини. Мист­ецтво Валентини Михальської переконує в тому, що вона знає, заради чого варто жити, перемагати недугу і працю­вати».

Вражають витонченістю роботи, виконані в техніці монотипії. Роздивляючись міні­атюри, неначе поринаєш в інший вимір. Робота «Храм душі» нагадує, наскільки тремтливий внутрішній світ людини, і наскіль­ки ж потрібно його оберігати, плекати… Привертають увагу також поетичні підписи до її творів.

В доробку Валентини Михайлівни також книжкові ілюстрації та дитячі розмальовки. Ще у 2006 році побачила світ  авторська дитяча книжка віршів «Казка оживає знов». У Нетішинсько­му музеї експонується збірочка віршів для дітей, ілюстрована художницею, під назвою «Що забула борсучиха».

Серія графічних робіт художниці увійшла до альбому «Червоне і чорне».

Валентина Михальська – почесний член київського жіночого клубу «Волинянка», який об’єднує жінок – членів Міжнародного громадського об’єднання «Волинське Братство». У свій час вона стала лауреатом обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича, нагороджена багатьма державними відзнаками.

Загалом уже відбулося понад сорок персональних виставок художниці в Україні та за її межами, зокрема в Італії та Польщі.

Її твори зберігаються в багатьох музейних і приватних колекціях.

Протягом жовтня нетішинці мають чудову нагоду побачити портрети, пейзажі, графічні роботи, монотипії  Валентини Михальської, словом, відкрити для себе її «Чарівни­й світ».

Оксана Іванець,

науковий співробітник музею