Чемпіон світу приєднався до нетішинських рибалок-аматорів

За десятиріччя існування «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» його членами стали майже півтисячі прихильників активного відпочинку на водоймах. Вони стали учасниками цікавих заходів зі спортивної риболовлі різними видами вудок – поплавковими, фідерними, карповими,  спінінгами, тощо. Про активну ді­яльність нетішинських рибалок слава долинула й за межі Хмельницької області, вони відзначились на VI Спартакіаді працівників морського транспорту України, виборовши перше місце.

Нещодавно на Хмельницькій АЕС відбулась неординарна подія – до лав членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» був прийнятий чемпіон світу зі спортивної риболовлі на «мормишку» рівнянин Микола Свірик. Відповідне посвідчення йому вручив голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук. Саме тоді й випала нагода поспілкуватись із гостем електростанції.

- Коли виникла ідея приєднатись до нетішинських рибалок?

- З діяльністю місцевого «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» я знайомий не один рік. Мені відомо про всі заходи, які організовуються під егідою клубу. Імпонує й те, що нетішинські рибалки є дисциплінованими і вболівають за збереження довкілля. Тому й вирішив, що буду серед них, як мовиться, на законних підставах. Попередньо я звернувся з листом-заявою до генерального директора Хмельницької АЕС Миколи Панащенка, в якій висловив бажання стати офіційним членом станційного клубу.

- Кажуть,  рибалка – це стан душі…

- Напевно. На водойми почав виходити ще в дитинстві. Біля мого рід­ного Здолбунова вистачає різних ставків. Там учився ловити карасів. Згодом відкрив для себе інші види риболовлі, став активним спінін­гістом, примкнув до Рівненської федерації риболовного спорту. Непомітно для себе захопився зимовою риболовлею з-під льоду на «мормишку». І почав брати участь у різних спортивних змаганнях. Постійна демонстрація вдалих особистих досягнень не лишилась не поміченою. У 2012 році був запрошений до складу збірної команди України зі спортивної зимової риболовлі, і ми тоді взяли участь у чемпіонаті світу, який проходив у Казахстані.

- Чим він запам’ятався?

- Змагання міжнародного рівня зі спортивної зимової риболовлі проводились в Казахстані вперше.  У майстерності лову з льоду на «мормишку» змагались найсильніші, титуловані команди з 10 країн світу: крім України були представники  Росії, Білорусії, Латвії (триразовий чемпіон світу), Литви, Естонії, Швеції, Фінляндії, Польщі та США. Змагання проходили  в двох зонах (590 та 140 метрів кожна). За правилами, на кожного учасника виділяється не менш 400 квадратних метрів. У різні дні змагань зони змінювалися, це дозволило всім командам знаходитися в рівних умовах. Найбі­льше запам’яталась товщина льоду – біля одного метра. Тільки рибалки можуть зрозуміти, що за цим стоїть… Але це не завадило нашій команді вибороти Кубок чемпіонату світу. Він став четвертим в історії нашої збірної.

- Серед членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» ще не було діючих чемпіонів світу.

- А тепер будуть. Мене не рахувати (посміхається). Усе у житті починається з малого. Хіба принаймні рік тому хтось із нетішинських рибалок думав про те, що стане чемпіоном України зі спортивної риболовлі на змаганнях, які проходили на Херсонщині у гирлі Дніпра? Я пишаюсь таким досягненням моїх колег. Вони продемонстрували, що риболовні традиції у Нетішині постійно прогресують. Переконаний – це тільки початок. Нетішин відомий досягненнями спортсменів у різних видах спорту, а тепер до цієї когорти приєднались і місцеві рибалки.

- Деякі рибалки у нашому регіоні з недовірою ставляться до водосховища Хмельницької АЕС, мовляв, там забруднена вода.

-Я хочу сказати просто. Серед місцевих рибалок більшість саме працівників Хмельницької АЕС. Вони достовірно поінформовані про стан водойми та  довкілля, тому й рибалять і смакують тамтешню рибою. Це переконливі аргументи.

Олександр Шустерук

На знімку: голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС Сергій Онищук вручає посвідчення чемпіону світу зі спортивної риболовлі Миколі Свірику.

Фото автора