Так тримати!

У минулому номері газети ми повідомляли про роботу на Хмельницькій АЕС комісії Енергоатома з перевірки стану культури безпеки на станції. Керівник команди експертів директор департаменту з відомчого нагляду дирекції з нагляду за безпекою О.А.Богун у розмові з журналістами назвав позитивними результати роботи підприємства за напрямками діяльності, які підлягали перевірці. Як і попереднього разу, їх вісім: адміністративне управління, відомчий нагляд, експлуатація, підтримка безпеки, охорона праці, технічне обслуговування і ремонт, підготовка персоналу, забезпечення якості.

У ході перевірки експерти вивчали документацію, відвідали ряд структурних підрозділів, провели опитування персоналу з питань культури безпеки, аби мати чітку картину наскільки працівники станції – рядові ремонтники і керівники підприємства, - розуміють який вплив матиме на безпеку роботи об’єкта неякісно виконана робота, прийняття поспішних рішень без належного на те обґрунтування. Результатами проведеної роботи експерти задоволені, вони видали ряд рекомендацій персоналу для усунення виявлених невідповідностей, відзначили двадцять п’ять позитивних практик, які в подальшому можуть бути запроваджені на інших вітчизняних АЕС. За словами О.А.Богуна, надто суперечливих приводів для дискусій у експертів і спеціалістів ХАЕС  не виникало. Звичайно ж, були моменти, коли думки сторін дещо різнилися і врегулювання позицій потребувало обговорення. Це були фахові конструктивні діалоги.

Комісія підготувала Звіт, в основу якого лягли матеріали внутрішньої перевірки, зокрема, кількісні показники з культури безпеки і опитування персоналу станції в поточному році. Експерти відзначили, що керівництво станції доволі серйозно переймається питаннями культури безпеки, що позитивно впливає на результати діяльності. Чотири місяці 2016 року станція відпрацювала стабільно, без жодного порушення і збою. Так тримати!

Ольга Сокол