Депутати сільради з Шепетівщини відвідали станцію

Продовжується співпраця депутатів міських та районних рад регіону із Хмельницькою АЕС. Широка поінформованість громадськості про безпечну роботу найпотужнішого енергопід­приємства Хмельниччини сприяє позитивному рішенню громадських слухань та процедур, необхідн­их для продовження терміну експлуатації першого мільйонника на ХАЕС. Наразі він десятий з числа українських енергоблоків: дев’ять­ уже отримали ліцензію на подальшу експлуатацію.

Цього тижня наймолодшу атомну електро­станцію України відвідали депутати Пліщинської сільської ради Шепетів­ського району Хмельницької області. Зустріч прохо­дила в рамках питань, що стосувалися діяльності Хмельницької АЕС та перспектив її розвитку.

Згідно з традицією таких візитів, гостей було запрошено, насамперед, до навчально-тренувального центру ХАЕС, де їм провели змістовну екскурсію на повномасштабному тренажері – аналогу блочного щита управління першого енергоблока. Для того, аби уявити масштабність енерговиробництва, пліщинці побували і в машинному залі другого міль­йонника.

Знайомство із Хмельницькою атомною електростанцією за­вершилось зустріччю делегації представників органів місцевого самоврядування Плі­щина із генеральним директором станції Микол­ою Панащенком. Микола Сергійович презентував ХАЕС якнайш­ирше: від вироб­ництва електроенергії до недобудованих третього та четвертого енерго­блоків, наголосивши, що реалізація цього­ проекту принесе усім лише користь.

- Я вірю, що третій та четвертий мільйонники будуть добудовані, і думаю, що 10% від кошторисної вартості робіт буде спрямовано на розвиток соціальної інфраструктури регіону. Громади повинні підготувати перелік об’єктів для фінансування.  

Пільги населенню зони спостереження теж обговорювалися на зустрічі. Українським законодавством сьогодні чітко визначено, що біля АЕС, потужністю до чотирьох тисяч мегават, як Хмельницька, зона спостереження визначається радіусом у 30 кілометрів, понад чотири тисячі мегават – радіус складає 50 км (як на Запорізькій АЕС). Наразі пільги населенню складають 70 відсотків оплати за електроенергію від основного тарифу.

Від імені гостей голова Пліщинської сільської ради Тетяна Квітніцька висловила подяку за інформаційно насичену зустріч та відзначила, що на ХАЕС працюють високоосвічені спеці­алісти.

- Коли такі професіонали експлуатують потужний енергетичний об’єкт, ми можемо безпечно жити поряд. Хочемо лише, щоб держава за нас піклувалася, віддаючи гарантовані соці­альні надходження на зону спостереження від діяльності Хмельницької АЕС.

Тетяна Степанюк

Фото Олени Веселової