Депутати вимагають у центральної влади повернути 50 млн грн компенсації для зони спостереження АЕС

Хмельницька обласна рада звернулася до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, Рахункової палати з вимогою проведення компенсації ризику населення, яке проживає на території  зони спостереження Хмельницької АЕС.

За це звернення проголосувала більшість депкорпусу на черговій сесії облради 17 лютого.

У зверненні говориться, що у 2014 році Кабмін не прийняв відповідної постанови та не розподілив збір на суму 229,8 млн грн, що був сплачений ДП «НАЕК «Енерго­атом» до державного бюджету на соціально-економічну ком­­пенсацію ризику населення. У результаті цього місцеві бюджети Хмельницької області недоотримали 26 млн 820 тис. грн.

У 2015 році місцеві бю­джети Хмельницької області були недофінансовані на суму 24 млн грн.

«Таким чином, сотні тисяч людей, які проживають у зонах спостереження підпри­ємств ядерної енергетики, у тому числі у зоні спостереження Хмельницької АЕС, вкотре обмануті. А в умовах тривалої фінансово-економічної скрути та суспільно-політичної нестабільності це неминуче призведе до зростання суспі­льного обурення, соціальної напруги та виллється у масові протести», – зазначено у зверненні.

Окремо депутати просять Рахункову палату ініціювати  заходи державного зовніш­нього фінансового контролю щодо правомірності та ефективності управління центральним органом виконавчої влади коштами субвенцій з держбюджету місцевим бю­джетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.