- Для чого це на центральному майдані міста споруджується велика сцена?

- Тож Руслана буде виступати…

Звістка про приїзд до міста енергетиків переможниці пісенного конкурсу «Євробачення – 2004» Руслани Лижичко швидко облетіла місто. Її виступу з нетерпінням чекали не тільки молоді палкі прихильники творчості, а й люди старшого покоління. Що не кажіть, а виступи «зірок» естради просто неба сприймається зовсім по-іншому, ніж на екранах телевізорів: важливим є ефект присутності.

На початку програми півтори години глядачів веселили молоді тіней­джерські виконавці. А потім на сцену вийшли учасники танцювального ансамблю «Життя» у стилізованому гуцульському вбранні. Глядачі зрозуміли, що ось – ось з’явиться Руслана. Привітавшись, співачка запустила в хід свою пісенну «артилерію». В основному перевірені часом хіти.

Учасникам концерту не довелось нудьгувати, бо холодна зимова погода і запальні «дикі» ритми примушували якщо не танцювати, то хоча б періодично тупцювати на місці. Зрозумівши це, Руслана за­пропонувала активно рухатися під мелодію колядки. А згодом запропонувала поспівати разом. Для цього українська народна пісня «Розпрягайте, хлопці, коні» виявилася найбільш підходящою. А завершився віночок творчих пісенних здобутків Руслани «Дикими танцями», які зробили її відомою у Європі.

Коли Руслана Лижичко у 2003 році вперше відвідала з концертом Нетішин, вона й не здогадувалася, що саме це місто певною мірою увійде в історію її творчості. Чотири роки тому напередодні Дня енергетика у мистецькій галереї «АРТ – Пласт» Нетішинського міського краєзнавчого музею відкрилася унікальна виставка виробів із старовинної шкіри. Своєрідною її «родзинкою» стала демонстрація сценічного костюма співачки Руслани (дизайнер Роксолана Богуцька), в якому вона знімалась у відомому відеокліпі з піснею «Знаю я».

Про те, як потрапило шкіряне вбрання співачки до Нетішина, є ціла історія. Коли автор цих рядків побачив колекцію старовинних виробів зі шкіри Луцького історико-культурного заповідника, яка мала скласти основу виставки «Шкіряне диво», то виникла ідея їх поєднання із демонстрацією ексклюзивного шкіряного одягу Руслани. Правда, спочатку не вірилось, що співачка погодиться на таку «авантюру». Але елек­тронне листування із «зіркою» дала свої результати. Згодом для доставки доро­гого сценічного костюма наша електро­станція виділила           автотранспорт.

Руслана вперше у своїй творчості взяла участь у виставковій діяльності. І цим містом став Нетішин.

Демонстрація сце­ні­чного вбрання Руслани не була обділена увагою періодичних видань та телебачення. Багатьох журналістів здивувало, що їх колезі вдалося переконати переможницю «Євробачення» на участь у виставці у провінційному місті. Не обійшлося й без своєрідної оцінки такої події. У деяких газетах з’явились наступні заголовки: «Журналіст «роздягнув» Руслану», «Руслану «роздягнули» для історії» тощо. Саме ці публікації були подаровані Руслані під час цьогорічного її концерту у Нетішині, бо вона ретельно збирає особистий архів.

Коли керівництво цеху господарського забезпечення ХАЕС довідалось, що маю зустрітись із Лижичко, то запропонувало її «одягнути» у футболку і бейсболку із символікою НАЕК «Енергоатом» і ВП ХАЕС.

Після завершення концерту відбулася зустріч із Русланою.

- Це для вас подарунок від ХАЕС, - показую одяг із корпоративною символікою.

- Якщо вже тобі вдалося мене «роздягнути», то тоді одягай, - жартома сказала Руслана і приміряла бейсболку та футболку із багато­обіцяючим написом: «Наша енергія – наше майбутнє».

На спілкування із співачкою часу залишалось не багато, бо чекав автотранспорт. Користуючись нагодою запитав:

- Як ви ставитесь до атомної енергетики?

-Позитивно. Хіба сьогодні можна запропонувати їй альтернативу? Атомна енергетика не перший рік рятує економіку нашої держави. Це  знаю як колишній депутат Верховної Ради України. Сьогодні мій концерт відбувся без перебоїв із електропостачання, у цьому велика заслуга є й атомників.

Засвідчивши свою прихильність до працівників ХАЕС, Руслана власноруч побажала: «Атомникам невичерпної енергії».

Олександр Шустерук