До вiдповiдальних робiт готуються завчасно

Серед найважливіших завдань, які належить  виконати колективу ЦТАВ у поточному році, зокрема  ППР на енергоблоці №2. Хоча до його початку ще кілька місяців, персонал цеху робить все можливе аби ремонт пройшов успішно. За словами начальника ЦТАВ В.М.Самцова, жодних перепон для цього не повинно бути, усі проблемні питання в підрозділі зуміли вирішити завчасно.

Особливо напруженими й відповідальними для цеху стануть осінні місяці - на жовтень заплановано ППР на енергоблоці №1. В ході ремонту персоналу ЦТАВ належить виконати значний обсяг робіт в рамках реалізації заходів з продовження тер­мінів експлуатації енергоблока у понадпроектний період.

- Не сказати, що ці роботи надто складні, - стверджує В.М.Самцов. – Складність полягає у стислих строках, в які маємо вкластися, щоб не завадити проведенню інших операцій, які чітко регламентовані під час ППР.

Над реалізацією намічених заходів працюють вже зараз, спеціально створена група під керівництвом заступника начальника цеху з модернізації і реконструкції активно займається підготовкою необхідних документів, складанням переліку робіт і обладнання, яке підлягає заміні або ж терміни його експлуатації можуть бути продовжені, що не матиме негативного впливу на роботу енергоблока у понадпроектний термін. Щотижня питання продовження строків експлуатації обговорюються на оперативних нарадах під керівництвом заступника головного інженера станції з технології та інжинірингу, узгоджуються дії, намічаються нові завдання.

Серед основних робіт, які повинен виконати персонал ЦТАВ цьогоріч в рамках програми продовження строків експлуатації енергоблока №1, - заміна герметичних проходок. Планують замінити аж 76, чого (в такій кількості) ще не робили за один ППР ніколи раніше. Загалом, заміні підлягає 240 штук, будемо це робити кілька років поспіль, гермопроходки для всіх АЕС закупляються на кредитні кошти ЄБРР. Торги проведені, проблем не виникало. Вже проведено зустрічі з представниками банку, заводу-виробника, узгоджена кількість поставок по роках. Провели також нараду з монтажниками, які можуть виконувати таку роботу. Це МУ-13, організація з досвідом проведення таких операцій як на нашій, так і на інших АЕС України.

У період ППР на енергоблоці №1 персонал цеху має намір провести оцінку технічного стану системи ППО індивідуального управління приводами органів регулювання СУЗ, а також замінити деяке обладнання ЦТАВ у реакторному відділенні. Зможуть впоратися з обома завданнями за умови швидкого проходження всіх підготовчих робіт, зокрема і тендерних процедур.

- Хочемо також у ППР 2017 року встановити промислове телебачення на першому енергоблоці, - каже В.М.Самцов. – На енергоблоці №2 воно, до речі, змонтоване і успішно працює, допомагаючи стежити за роботою обладнання у міжремонтний період у так званих необслуговуючих приміщеннях.

- Скажіть, Валентине Миколайовичу, наскільки очікуваним чи неочікуваним був для вас орден «За заслуги» ІІІ ступеня, про що був відповідний Указ Президента України.

- По правді скажу, таки неочікуваним. Сьогодні це найвища відзнака моєї багаторічної праці.

Ольга Сокол