До Хмельницької АЕС причалив «Дитячий ковчег»

На березі водосховища Хмельницької АЕС два тижні відпрацював «Дитячий ковчег» -табір відпочинку для дітей-сиріт, що об’єднав вихованців Головчинецької загальноосвітньої школи-інтернат Лети­чівського району та «проблемних» дітей німецького міста Дрезден. Міжнародна організація «Дитячий ковчег» свою діяльність розгорнула у багатьох державах Європи. На Хмельниччині програма реалізується вже майже десять років.

За словами координатора міжнародного дитячого обмінного проекту в нашій області Олени Терлецької, цьогоріч саме адміністрація ХАЕС посприяла в організації табору відпочинку для українських та німецьких дітей,  позбавлених батьківського піклування. У вирішені господарсько-побутових та організаційних проблем допомогли козаки Нетішинського козацького полку та члени патріотичної організації «Сокіл».

Про діяльність міжнародної організації козаки Нетішинського козацького полку дізнались рік тому, вони й запропонували допомогу в реалізації програми оздоровлення дітей. Отаман Нетішинського козацького полку Олександр Грицаєнко про наміри отаборитись поблизу ХАЕС повідомив генерального директора станції Миколу Панащенка. Підтримка ініціативи не забарилась. Згодом на березі водосховища було облаштовано територію для наметового містечка. Доречною стала допомога працівників різних підрозділів електростанції (ТрЦ, ЦГЗ тощо), а також представників місцевого козацтва, зокрема, й наймолодших – джурів.

Під час відпочинку були організовані екскурсії в інформаційний центр електростанції, навчально-тренувальний центр, рибне господарство. Після ознайомлення із діяльністю ХАЕС наставник і вихователь німецьких дітей Вальдемар Марк сказав, що йому ще жодного разу                      не доводилось зблизька бачити діючу АЕС, а про атомну енергетику він чув багато негативних оціно­к. Його вразила відкритість українських ато­м­ників, які прагнуть про пості­йне під­ви­щен­ня без­пеки. При­най­м­ні він у розповідях спеціа­лістів від­чув щирість.

Вальдемар Марк також повідомив, що в Україну він навідується часто. Стало традицією облаштовувати на Хмельниччині відпочинок німецьких дітей-сиріт, а у Саксонії - українських. Німецький педагог переконаний у великому призначенні безпосереднього спілкування, бо те, що можна побачити на власні очі, вартіше за сотні репортажів чи нарисів.

Для дітей були організовані марш-кидки у Межиріч та Острог з відвіданням музеїв. Відбулись змагання з різних видів спорту. Проведено тренування з таборування та знання основ топографії. На зустріч з учасниками «Дитячого ковчегу» приїздили місцеві байкери, які розповіли про мототехніку, продемонстрували можливості своїх «сталевих коней», покатали охочих.

Коли завершувався термін діяльності дитячого табору, з ініціативи отамана козацького полку Олександра Грицаєнка за участю місцевих джур та інших талановитих дітей із міста енергетиків відбувся чудовий прощальний концерт. Олександр Олександрович переконаний, що реалізація обмінних програм на теренах Нетішина стане традицією, а міжнародна програма «Дитячий ковчег» й надалі практикуватиме обмін дитячими делегаціями під час літніх канікул між Україною та Німеччиною. Нещодавно в німецьке місто Дрезден було направлено десять дітей із Головчинецької загальноосвітньої школи-інтернат.

Олександр Шустерук

Фото  автора