Допомагають за покликом серця

Коли переступаєш поріг комунального закладу «Острозька спе­ці­альна загальноосвітня школа-інтернат №2 І-ІІ ступенів» Рівненської обласної ради, важко не помітити настінного годинника із емблемою атома.

- Це  подарунок від тих, хто причетний до виробництва електроенергії, - уточнює директор закладу Галина Бернацька. Вона із великим задоволенням розповідає про давні дружні стосунки із трудовим колективом Хмельницької АЕС. Кожного року представники Ради організації молоді енергоремонтного підрозділу електростанції навідуються сюди із подарунками з нагоди державних та релігійних свят.

- Нещодавно у нас знову побували молоді атомники, - розповідає Галина Миколаївна, - вони на зібрані кошти доставили нам дуже багато корисних речей на суму понад 5 тисяч гривень. Це іграшки, спортивний інвентар, миючі засоби та солодощі. Ми за це дуже вдячні персоналу нашої сусідки – Хмельницької АЕС.

Острозька школа-інтернат  має добрі стосунки також із Українським ядерним товариством, представники якого подарували навчальному закладу великий плазмовий телевізор.

Історія школи-інтернат розпочалась сімдесят років тому. Спочатку тут  діяв дитячий будинок, який згодом перепрофільовано для потреб дітей із проблемами розвитку. Зараз тут навчається 120 дітей із Рівненської та Хмельницької областей. Вони за віком розподілені у дошкільні групи та класи. Враховано патології інтелектуального рівня. За своїми вихованцями ретельно слідкують чотири десятки педагогів та вихователів.

- Діяльність нашого навчального закладу спрямована на розвиток здібностей, талантів дітей, учнівської молоді, задоволення їх інтересів, духовних запитів і потреб, - продовжує свою розповідь директор школи-інтернат. - Ми розуміємо, що основою сучасного виховного процесу є людина як найвища цінність. У нас навчаються діти-сироти, діти із малозабезпечених сімей, які мають проблеми із соціальною адаптацією,  тому всі зусилля  колектив спрямовує на формування ціннісного ставлення особистості до соці­ального і природного оточення та самої се­бе. Ми радіємо, коли нашим випускникам вдається після закінчення закладу знайти свою життєву стежину. Частина дітей продовжує навчання в різних профтехнічних ліцеях, зокрема, і в Нетішині.

Галина Бернацька запропонувала оглянути приміщення школи-інтернат. Тут проведено сучасні ремонти. Класи затишні із всім необхідним начинням для проведення навчального процесу. За її словами, у шкільній затишній їдальні вихованці закладу мають можливість повноцінно харчуватись. У вільний від навчання час діти  отримують цікаву інформацію про різні види професій, зустрічаються з представниками різних галузей промисловості. Діють групи за інтересами: ляльковий театр «Золотий ключик»,  гуртки вишивання, вокального співу, настільного тенісу.

Кілька років тому комунальний заклад «Острозька загальноосвітня школа-інтернат №2 І-ІІ ступенів» відвідала переможниця пісенного конкурсу «Євробачення -2004» Руслана Лижичко разом із лідером гурту «Скрябін» Кузьмою. Вони прибули не з порожніми руками. Принаймні тоді Андрій Кузьменко презентував свій літературний дебют – книгу  "Я, "Побєда" і Берлін", в якій зазначено, що авторський гонорар за це видання автор передає школі-інтернат для дітей з розумовими вадами у місті Острозі. Загибель  Кузьми колектив інтернату сприйняв як велику трагедію.

Після відвідин школи-інтернат в Острозі автор цих рядків поцікавився у представників Ради організації молоді енергоремонтного підрозділу планами подальшої співпраці із своїми підшефними. Вони запевнили, що у новому навчальному році для дітей подарують набори канцелярського приладдя, які будуть придбані на благодійні кошти атомників.

Олександр Шустерук

Фото автора