Допомогли в контролi стану металу

Днями з Южно-Української АЕС повернулися 24 працівники відділу контролю металу Хмельницької АЕС, які виконували контроль стану металу корпусу реактора зсередини на третьому енергоблоці цієї станції, згідно з вимогами Держатомрегулювання для подальшої реалізації низки технологічних заходів із продовження його експлуатації.  Протягом терміну технічної допомоги працівники ВКМ здійснили візуальний, ультразвуковий та вихорострумовий контроль патрубкової зони корпусу реактора зсередини з застосуванням системи контролю, яка надійшла до ВП ХАЕС у 2009 році від хорватської фірми INETEC.

- Першим нашим завданням було забезпечити своєчасну доставку обладнання до ВП ЮУ АЕС, - розповідає начальник лабораторії автоматизованих систем контролю Роман Ільчишин, - далі його монтаж на 36-й відмітці третього енергоблока, перевірка модулів зі встановленням системи контролю на головний роз’єм корпусу реактора третього енергоблока ВП ЮУ АЕС. Після налаштування параметрів відеомодуля виконано візуальний контроль корпусу реактора зсередини, перестановку модулів, а також ультразвуковий та вихорострумовий контроль патрубкової зони корпусу реактора. Роботи тривали практично цілодобово та виконані у встановленому керівництвом АЕС обсязі і визначені графіком терміни. Хочу особисто подякувати своїм колегам за добросовісне ставлення до роботи та високий професіоналізм.

Перший контроль корпусу реактора на Хмельницькій АЕС з застосуванням обладнання фірми INETEC (Хорватія) відбувся 2012 року на першому енергоблоці, а в 2014 – на другому. В ході його використання було виявлено низку недоліків, до усунення яких були залучені працівники КТВ, ЕРП, ВЗЯ, ЕЦ, ЦТАВ            та інших підрозділів нашої електростанції, які разом із спеціалістами від­ділу контролю металу від­новили працезд­атність системи контролю.

Торік працівники відділу контролю металу також брали участь у контролі корпусу реактора на другому енергоблоці ВП ЮУ АЕС. За своєчасне та якісне виконання ними запланованих робіт на Хмельницьку АЕС направлено Лист подяки від керівництва цієї електростанції.

Олександр Шустерук

 

На знімках: обладнання повернулося на ВП ХАЕС; учасники проведення контролю корпусу реак­тора третього енергоблока ВП ЮУАЕС.

Фото автора