Дослідна експлуатація під кониролем

Велику частину заходів з реконструкції та модернізації діючого обладнання на Хмельницькій АЕС реалізовує дільниця з ремонту та обслуговування  технологічних захистів, блокувань та сигналізації цеху теплової автоматики та вимірювань. Працівники дільниці  у рамках реалізації «Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки» АЕС України причетні  до модернізації управляючих систем безпеки із заміною уніфікованого комплексу технічних засобів. Раніше за їх участю модернізовано технологічні алгоритми роботи обладнання каналів безпеки. Також спільно із спеціалістами реакторного цеху вони проводили модернізацію режимів роботи запобіжних клапанів системи компенсації тиску.

У ході реалізації заходів з модернізації обладнання, яке закрі­плене за цехом теплової автоматики та вимірювань, великий об’єм робіт також здійснено спеціалістами дільниць та лабораторій. Всі заходи проводились за участі працівників підрядних організацій. Важливими вони є у процесі продовження терміну експлуатації першого енергоблока. На другому та третьому каналах системи безпеки та системі нормальної експлуатації реакторного відділення проведена заміна уніфікованих комплексів технічних засобів на сучасні програмно-технічні комплекси виробництва «Радій». Це суттєво спрощує процедури постачання обладнання, введення його у промислову експлуатацію та технічного обслуговування.  Нові комплекси є набагато надійнішими та обладнані системами діагностики як параметрів, так і самодіагностики комплексу.

За словами начальника лабораторії ЦТАВ Олександра Трачука, зараз  на модернізованому обладнанні проводиться етап дослідної експлуатації. В рамках цього етапу здійснюється оцінка правильності функціонування нового обладнання, розробка експлуатаційної документації, а також усунення виявлених недоліків в тісній співпраці із заводом- виробником.

Персонал в процесі експлуатації освоює навики з технічного обслуговування та розробляє експлуатаційну документацію. Активну участь в цьому бере персонал дільниці з обслуговування технологічних захистів, блокувань та сигналізації. Провідний інженер Андрій Карпов в тісній  співпраці із заводом виробником займається супроводженням дослідної експлуатації. Майстер Олександр Ткачук, електрослюсарі Юрій Коржун, Леонід Карпов займаються технічним обслуговуванням та усуненням дефектів.

Олександр Шустерук