Два роки добра, милосердя, пiдтримки

19 червня виповнилося 2 роки, відколи «Неті­шинська Самооборона» розпочала на повну силу  займатися волонтерством. Повноцінну волонтер­ську діяльність громадська організація «Неті­шин­­ська Самооборона» розгорнула влітку 2014-го року, коли на сході нашої держави точились за­пеклі бої. Тоді, дев’ятнадцятого червня, стартувала повномасштабна благодійна  акція «ПІДТРИМАЄМО СВОЮ АРМІЮ. ВРЯТУЄМО КРАЇНУ». 

Хоча насправді ще за два місяці до цього потужного заходу члени нашої організації вже мали напрацювання волонтерства, крок за кроком долучаючись до доброчинності.

А розпочалося все з того, що17 квітня 2014 року на зборах «Нетішинської Самооборони» до її членів звернулася за допомогою  дружина мобілізованого нетішинця з 51-ї ОМБригади ЗСУ, що на той час знаходилась під м.Рівне та очікувала передислокації на східний кордон України. Жінка розповіла  про дуже  скрутне становище солдат. Звісно, «Самооборона» взялася допомогти вій­ськовим, і тому було вирішено  звернутись за підтримкою до підприємців продовольчого  ринку­ та всіх небайдужих містян. Вже наступного дня звернення про допомогу у вигляді листівок отримали підприємці «зеленого» ринку та пересічні громадяни.

Все, що вдалося зібрати, було відправлено хлопцям у 51 бригаду. А вже 19 червня 2014 року в місті з`явився білий намет «Самооборони», в якому волонтери почали збирати гроші, продукти та речі для нетішинських військових на сході.

Паралельно збирали інформацію про тих нетішинців, які вже перебували на сході України. Частково дані про них отримували з військкомату, частково від нетішинських добровольців, решту - від родичів, які почали звертатися да нашого штабу.

На початку нашої акції все зібране передавалося  військовослужбовцям з Нетішина, яких тоді було 15 чоловік у 4-х підрозділах ЗСУ та 2-х добро­вольчих батальйонах. Це були         51 окрема механізо­вана бригада з Володи­мира­-Волинського, 25-та­ повітряно-десантна бригада з Дніпропетровська, 95-та окрема аеромобільна бригада з Житомира, батальйон «Айдар», 7-й батальйон ТРО м.Хмельницького та батальйон «Дніпро-2».

Проблеми  виникали з бронежилетами та касками, приладами нічного бачення та тепловізорами, яких майже не було у військових частинах. І саме волонтери забезпечували всім цим на початку війни на сході.

Далі вже пішли хвилі мобілізації, і нетішинців на сході ставало все більше й більше. Всього за ці 2 роки до «Самооборони» за допомогою  звернулося більше 300 військовослужбовців.

Від початку нашої благодійної акції волонтерами «Самооборони», безперечно, завдяки допомозі нетішинців, було зібрано та витрачено більше 1,4 мільйона гривень. Варто сказати, що потік допомоги в останній час значно скоротився. А основну допомогу у 2015-2016 роках нам надавали трудові колективи ВП ХАЕС, з якими ще  на початку 2015 року була налагоджена тісна постійна  співпраця, вона продовжується і досі. Всього працівники  станції пожертвували біля  400 тис грн.  Хочемо особливо подякувати Надії Мельничук з ВП «Складське господарство»,   Костянтину Бичкову та Руслану Будяковському  з ТЦ, Дмитру Міщенку з ЕРП, Віталію Лисенку з РЦ, Віктору Ройку з НТЦ, Максиму Штойку та Сергію Кириченку з ЦТАВ.

Хочемо також відзначити нашого іноземного волонтера  Аліну Банді, яка постійно збирає кошти у Великобританії. Вона придбала та переслала медичних засобів орієнтовною вартістю більше 5 тисяч доларів США.

За час проведення акції зі збору допомоги нетішинським військовим до нас приєднувалися нові волонтери, це - Даша Іванова-Мосійчук, Ірина Дорожнюк, Інна Судак, Наталія Кордюк, Аліна Банді, Анатолій Кирилюк, Інна Кондратюк, Марія Панасюк, Валентина Ожегова.  Багато волонтерів згодом стали членами Самооборони. Також хочем згадати про дівчат, які допомагали нам у виготовленні сувенірів і пряників, які можна було придбати у нашому наметі. Це – Наталія Данченко, Наталія Лєбедева, Оксана Маркевич, Світлана Ільчук, окрема подяка для Юлії Тивончук, власниці магазину «Шуфлядка» за надані матеріали для сувенірів. Також окремо хочемо подякувати  викладачу художньої школи м.Нетішин Аллі Макарик. Вона разом з друзями, іншими викладачами та учнями розмалювала для нас сувенірні кулони та браслети, які теж можна придбати у наметі. Всі кошти, вилучені від продажу сувенірів, йшли на потреби наших військових. Щиро, від усього серця дякуємо всім за надану допомогу. За цей час ми стали однією великою і дружньою родиною, стали справжніми друзями.

Ми проводили безліч благодійних акцій, а зібрані на них кошти витрачали для потреб неті­шинських військових, що перебували в АТО. Це «Фото патріота»,  «1 вересня без квітів»,  «Запали­мо небо вогнями своїх сердець», «Ліхтарики пам`яті», «20 тютюнових патронів», «З любов`ю від нетішинських господинь», «Зігрій солдата теплом­ своєї душі», «Подарунок на Миколая в АТО», «Влаштуємо Різдво на фронті»,  «Фестиваль водного туризму» тощо.

За 2 роки благодійної діяльності ми здійснили­ 11 поїздок у зону АТО, під час яких доставляли бусами персональні передачі, військову амуніцію­ та продукти харчування нетішинським хлопцям.

Щомісяця ми публікуємо звіти щодо зібраних­ коштів та  придбаного спорядження у соцмережах та ЗМІ. Ознайомитися з діяльні­стю та звітністю організації можна у соцмережах «Фейс­бук», «вКонтакті» та «Однокласниках» на сторін­ках користувача «Нетішинська Само­оборона».

Крім того, з 9 грудня  2015 року офіційну роботу розпочав новий сайт «Нетішинської Само­обо­ро­ни» http://www.samooborona-netishyn.com.ua, де користувачі мережі Інтернет не тільки можуть ознайомитись з діяль­ністю організації, а також мають змогу звернутися з питаннями в онлайн-приймальню, підтримати електронні петиції м.Нетішина та запропонувати  власні теми для петицій.

 Хочу особливо подякувати нашим самооборонівцям Сергію Закусілу,  Сергію Почебулі, Олександру Нагорнюку, Олександру Матвійч­уку,  Віталію Козубському, Даші Мосійчук, Ірині Дорожнюк, Інні Судак, Наталії Кордюк, Дмитру Мазуру, Натал­ії Данченко, які весь цей час активно займалися волонтерською діяльністю.

Також особисту подяку хочу висловити під­приємцю Валерію Преподобному, який постійно підтримував «Самооборону» під час благодійних акцій, а також особисто надав «Самообороні» понад 200 тис. грн в якості допомоги військовим.

ГО «Нетішинська Самооборона» не збирається зупинятися на досягнутому, та продовжує активну  волонтерську  діяльність.

Ми дякуємо всім, хто протягом нашої діяльно­с­ті допомагав нам, підтримував, брав участь в ак­ціях. Низький уклін вам, нетішинці, за щедрість, сердеч­ність, людяність. Тільки завдяки вам, небайдужи­м, ми маємо змогу підтримувати військових  сьогодні.

Користуючись нагодою, запрошу­ємо до співпраці громадських акти­вістів Нетішина, які бажають долучитися до громадської та волонтерської роботи в «Самообороні». Звертайтеся за номером (098) 225-60-81.

Юрій Камозін, голова ГО

 «Нетішинська Самооборона»