Електронні  сервіси  громаді

Темп життя сучасної людини пришвидшується, і люди високо цінують зручність та комфорт, з якими можна виконати роботу, отримати послугу та обмінятися інформацією. Саме на досягнення цих цілей у сфері державної влади та у відносинах «влада - суспільство» спрямоване електронне урядування.

«Е-урядування» - це спосіб організації державної влади за допомогою систем локальних інформаційних мереж та сегментів глобальної інформаційної мережі, що забезпечує функціонування органів влади в режимі реального часу та робить максимально простим і доступним щоденне спілкування з ними громадян, юридичних осіб, неурядових організацій.

Одним з важливих чинників підтримки ініціатив електронного урядування є бібліотеки.

З 2015 року в центральній міській бібліотеці діє Інформаційний пункт електронних послуг, який забезпечує  вільний доступ користувачів бібліотеки до інформації органів державної влади та місцевого самоврядування, надає  можливість впливати на законодавчий процес та формувати навики роботи з мережевими ресурсами органів влади та управління.

Звернувшись до інформаційного пункту  електронних  послуг користувачі мають можливість:

отримати доступ до Порталу державних послуг­  iGov та інформаційної системи «Розумне місто»;

відправити запит Президенту України на отримання публічної інформації;

звернутись до єдиного веб-порталу органів виконавчої влади України;

переглянути проекти Законів України на офі­ційному веб-порталі  Верховної Ради України­;

звернутися до органів влади та місцевого самоврядування за допомогою «Державної системи електронних звернень»;

долучитися до обговорення проектів нормативно-правових актів на сайті «Громадянське суспільство і влада»;

звернутись до Нетішинської міської ради та в он-лайн режимі  переглянути  Рішення виконавчого комітету міської ради, відправити електронне звернення до міського голови, замовити електронні послуги;

навчитись користуватись електронними сервісам­и (консультації, уроки-практикуми, тренінги, вебінари) тощо.

Інформацію про послуги з електронного урядування та перелік послуг можна переглянути на сайті центральної міської бібліотеки у розділі «Електронне урядування» http://www.netishyn-cbs.edukit.km.ua/e-uryaduvannya/ , де за гіперпосиланнями перейти на сайт з потрібною послугою та скористатися  нею самому, чи з допомогою бібліотекаря-консультанта.

 На сайті бібліотеки розміщені: «Карта електронних послуг м. Нетішина»; Перелік послуг, які можна замовити в м.Нетішині; Каталог електронних послуг для громади у публічних бібліотеках Хмельниччини; Список офіційних сайтів органів влади; Перелік офіційних видань України; Банери сайтів органів державної влади та місцевого самоврядування.

Олена Кушнерук, провідний бібліограф

міської  централізованої  бібліотечної системи