Енергетика зарегульована полiтиками

На Хмельницькій АЕС проведено виїзне засідання Ради оптового ринку електроенергії України (ОРЕ). У засіданні взяли участь представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Енергоатома, Антимонопольного комітету, Національної комісії державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, керівники відповідних профільних органі­зацій держави. На засідання Ради були запрошені представники Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, регіональних органів влади.

В рамках виїзного засідання Ради проведено панельну дискусію «Поточний стан та проблемні питання електроенергетичного ринку», під час якої проаналізовано фінансові показники та визначено подальші кроки з погашення заборгованості енергоринку.

 «Не буде працювати нова модель ринку, якщо не будуть внесені зміни у вирішення фінансових питань», - наголосив під час засідання перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політи­ки та ядерної безпеки Олександр Домбровський­.

Варто зауважити, що у 2015 році до Оптового ринку електроенергії Енер­гоатом поставив електроенергії на 39,3 млрд грн. При цьому розрахунки за електроенергію становили всього 93,9%, таким чином, тільки за минулий рік енергокомпанія недоотримала з енергоринку 2,4 млрд грн. На сьогодні заборгованість ДП «Енергоринок» перед енергокомпанією, з урахуванням відпущеної в попередні періоди електроенергії, складає понад 11,5 млрд грн, а це майже чотири місяці безоплатної роботи енергоблоків АЕС.

На думку голови Ради ОРЕ - радника президента НАЕК «Енергоатом» Костянтина Запайщикова, сьогодні енергетика стала заручником неврегульованості політичної ситуації, забезпечуючи субсидіювання промисловості України.

Під час візиту члени делегації огля­нули основні об’єкти Хмельницької АЕС, зокрема машинний зал та БЩУ першого енергоблока. Фахівці станції розповіли про те, як функціонує станція, особливості експлуатації обладнання тощо. Після оглядин об’єкта відбулась зустріч з генеральним директором ХАЕС Миколо­ю Сергійовичем Панащенком. Керівник станції допові­в, що минулого року ХАЕС продукувала у енергосистему України 13 454 млн кВт·г електро­енергії. Це шостий результат за всю історію існування двоблокової станції. При цьому коефіцієнт використання встановленої потужності становив для блока №1 – 80,8 %, для блока №2 – 72,8 %. Сумарно на один мільйонник Хмельницька атомна­ станція показала найкращий результат у галузі, а саме 76,8%. При цьому перший енерго­блок пере­йшов семи­міль­ярдний рубіж удев’ят­е у своїй історії.

У вересні збіглого року досягнуто історичного результату  - виробіток електроенергії з початку експлуатації сягнув 250 мільярдів кВт·г.  На це затрачено понад 38 з половиною реакторо-років.

Політика керівництва спрямована на відпо­від­ність найкращим світовим практикам та стандартам з безпеки МАГАТЕ;  забезпечення пріори­тету безпеки населення і охорони навколишнього середовища над іншими проблемами в діяльно­сті ВП «Хмельницька АЕС»; реалізацію цілей заявлених політик керівництва компанії ДП «НАЕК «Енергоатом»;  підтримання та підвищення культури безпеки персоналу; дотримання ви­мо­г норм, правил і стандартів з ядерної та радіа­ційної безпеки, охорони праці, досягнення максимально безпечного рівня експлуатації енергоблоків.

Модернізація та заходи з підвищення безпеки є стрижнем у роботі адміністрації та колективу станції і з 1987 року (початку екс­плуатації ХАЕС), вико­нано 825 ро­біт, спря­мо­ваних на по­кра­щення ха­рак­те­ристик з безпеки.

Микола Сергі­йович зауважив, що на 2016 рік план з виробітку електроенергії для першого енер­гоблока становить 7148 млн кВт·г, а для другого – 7119 млн кВт·г. На момент зустрічі станція виробила понад 3,8 млрд кВт·г.

 Він вказав, що заявлена програма з модернізації і введення основних фондів на поточний рік передбачає освоєння 414 млн грн, проте дефіцит фінансування складає 300 млн грн.. І це велика проблема.

 В числі важливих питань розглянута ініціатива Кабміну про переведення у маневровий режим роботи атомних станцій України. Генеральний директор ХАЕС зауважив, що таке завдання для станції не поставлене і для реалізації такого плану необхідно здійснити багато заходів, які також потребують коштів. Зокрема він доповів, що такий режим на Хмельницькій АЕС вперше був випробуваний у 2006 році в період другої паливної кампанії на енергоблоці №2. Минулого року у десяту паливну кампанію також проведені 21 цикл зменшення потужності енергоблока до 75 відсотків від номінальної з наступним підняттям потужності. Аби підійти до промислової експлуатації у такому режимі, необхідно здійснити 200 циклів, прослід­кувати динаміку, впевнитись у безпеці. При цьому, напевно, зношуваність обладнання буде вищою, а це вимагатиме відповідних коштів на віднов­лен­ня. Режим манев­рування повинен і оплачуватись за іншими тарифами.

Далі у розмові з представниками преси Голова Ради ОРЕ К. Запайщиков та генеральний директор ХАЕС М.Панащенко розповіли про складові розрахунків за вироблену електроенергію, інші аспекти діяльності.

 Віктор Павлов

Фото Віктора Гусарова