«Форпост» – лiнiя передова, або Вiдкрився один iз нетiшинських закладiв оздоровлення та вiдпочинку

У лісі, поруч із гарною водоймою притаївся позаміський заклад оздоровлення та відпочинку – військово-спортивний наметовий табір «Форпост», що є структурним підрозділом СК «Пульсар».

«Притаївся» – це для непосвячених, бо насправді табір прокидається рано, вдихає на повні груди та ознайомлюється з майбутнім планом на наближчий час, інструктується…

Окрім керівництва табору, його інструкторів та іншого персоналу, тут володарями є діти-підлітки віком від 10 до 16 років. Ті, що у попередні роки пройшли вишкіл, з гордістю та знанням справи розповідають, що очікує «непосвячених» у справу.

…Ось і час шикування. Сигнал подано – і всі, як один, поспішають зі своїх наметів, щоб зайняти визначене місце у строю, що є їхнім взводом. По 12 осіб у кожному. Один зі взводів – справжні старожили, незважаючи на юний вік. Тому й навчальні завдання, які на них очікують, будуть набагато складнішими, ніж для тих, хто в наметовому «містечку» вперше. Їм брати участь у розвідувальних операціях, ночувати в умовах більш суворих, аніж для решти…

У «Форпості» діти з Нетішина, Славути, Шепетівки, Хмельницького, Кузнецовська, Рівного та навіть Києва. Столичних цьогоріч  четверо.

Краще раз побачити, ніж сто разів почути. Роздивляємось. Акуратно зібрані й розташовані намети. Неподалік штаб, «польова лісова» кухня, медсанчастина, точки особистої гігієни.  Через кілька днів у форпостівців  різні випробування.

«Стрибати з парашутом на полігоні сусідньої Рівненщини – це для тих, кому виповнилося 14 років і важать вони понад 50 кілограмів», – ділиться інструктор із повітрянодесантної підготовки Ігор Швець.  Досвідчений, мудрий наставник знає, що для цього потрібна неабияка сміливість.

Зрештою – усі наставники тут зі стажем і майстри своєї справи. Директор табору – Михайло Ковальчук, комендант – Оксана Ніконова, командири взводів Марина Чужмарова та Наталія Самурай, їхні заступники – Наталія Карпенко та Ігор Швець, а також дві Лариси – Швець і Кузьмич (вона ж – шеф-кухар). Медичні працівники – Вікторія Васільєва і Оксана Арнаутова, двоє кухарів – Ольга Головач та Ірина Дудар.

Ось така команда до послуг 48 вихованців, які вирішили військово-спортивно оздоровитися та відпочити у наметовому таборі «Форпост» на ділянці берега водосховища Хмельницької АЕС в районі впадіння річки Гнилий Ріг.

Те, що після своєї зміни тривалістю 14 днів, звідси повернуться патріотично налаштованими, фізично зміцнілими та з новим вишколом особистості, сумнівів жодних. Про це свідчать твердження юнаків та дівчат, що 3-5 років поспіль не бажають їхати нікуди за межі Нетішина, а надають перевагу саме цьому табору, бо знайшли тут друзів та однодумців. Їх наставники пішли у відпустки заради того, щоб ці діти і цей спосіб проведення часу передати юному поколінню.

Кухарям також доводиться непросто, але на їх обличчях посмішки та задоволення, попри те, що для 50 осіб щоразу на обід необхідно приготувати  чимало їжі. На заміну цій дитячій таборовій зміні прийде інша, а кухарі залишатимуться на своєму посту. Різноманітним, смачним і поживним залишатиметься й їх меню.

Багато зусиль, енергії та матеріальних ресурсів затрачено, щоб організувати подібний дитячий відпочинок. Це, за роздумами коменданта наметового табору «Форпост» Оксани Ніконової, і є ентузіазм, відповідальність за майбутнє. Брати на себе відповідальність за здоров’я та життя дитини можуть тільки відважні, сильні духом та професійні люди.

Юним таборянам теж варто пам’ятати, що спрямування тут військово-спортивне. Отже, за порушення дисципліни, інших правил і норм поведінки неодмінно наступить покарання – доведеться, як стверджують інструктори та кері­вництво наметового табору, зайвий раз поприсідати, повіджиматися…

Відповідні служби поставили свої підписи у документі, що посвідчує готовність табору до виконання поставлених завдань. Резюмувала їх провідний фахівець, лікар з гігієни харчування управління Держпродспоживслужби у Славутському районі Ольга Козира, яка підкреслила: «Табір до роботи готовий. Відповідні заходи з дотримання державних санітарних норм і правил влаштування, утримання та організації режиму діяльності дитячих наметових містечок, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 7 лютого 2012 року, виконані, тобто створені належні умови для відпочинку та оздоровлення дітей. Є, щоправда, незначні недоліки, які мають бути усунуті в найближчий час. У цілому ж, служба наполягає на пильності персоналу щодо виконання норм та правил чинного законодавства».

«Значна консультативна допомога надана виконавчим комітетом міської ради на предмет внесення дитячого закладу оздоровлення та відпочинку військово-спортивного наметового табору «Форпост» до Держреєстру у березні цього року, що підтверджене довідкою з Міністерства соціальної політики України за підписом керівника Павла Розенка», – зазначає начальник відділу молоді та спорту виконкому міськради Любов Рябчук.

Виконавчий комітет міської ради та його структурні підрозділи також не залишилися осторонь діяльності вказаного вище закладу: за кошти бюджету міста закуплено кілька путівок на оздоровлення дітей працівників бюджетної сфери міста та дітей учасників АТО..

Дві тисячі вісімсот гривень – така повна вартість однієї путівки до «Форпосту». Якщо є воля профспілки, то 10 відсотків від загальної її вартості – це тільки 280 гривень із заощаджень батьків. А от набуті та отримані задоволення, сила, дух, вправність дітей вартують набагато більше, аніж зазначені суми. Адже форпост – лінія передова. На тих, що розташувалися чи побували на ній, рівняються інші!

Богдан Фединчук