Гарно, практично, із функцією захисту

У навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС відбулась презентація засобів індивідуального захисту, які виготовляє американська фірма  UniTech Services Group. Її менеджер з радіаційної безпеки Берт Моралес розповів про основні світові тенденції у сфері виробництва засобів індивідуального захисту, які використовуються на ядерних об’єктах. Гість зробив акцент на продукції, що використовується персоналом на різних АЕС. Берт Моралес відзначив, що фірма  UniTech Services Group нині є світовим лідером з розробки програм очищення від радіаційного забруднення та забезпечення спеціальним одягом працівників для проведення робіт у зоні суворого режиму. Він продемонстрував зразки основної продукції фірми. Комбінезони виготовлені із різних матеріалів, в залежності від потреб їх застосування: водонепроникні, жаростійкі. Менеджер з радіаційної безпеки продемонстрував всі фази використання спеціального одягу під час робіт у зоні із радіоактивним забрудненням.

У ході презентації Берт Моралес також розповів про свій досвід використання засобів індивідуального захисту під час служби на американському атомному підводному човні. За його словами, там відповідальність за безпеку екіпажу не менша, ніж  за персонал на діючих АЕС. Набуті знання допомагають йому пропагувати сучасні технології у виробництві спеціального одягу. Основним напрямом діяльності UniTech Services Group є створення таких його зразків, що можуть використовуватись багаторазово. Це дає можливість заощаджувати кошти.

Представник американської фірми розповів про методи знезараження та очистки радіаційно забрудненого одягу за допомогою обладнання, яке також виготовляє  UniTech Services Group.

Презентація відбувалась за участю начальника служби охорони праці та пожежної безпеки ДП «НАЕК» Енергоатом» Олександра Григоренка, представників ТОВ «Делен», «Атомприлад», «Атоменергомаш», «Атомремонтсервіс», Подільського експертно-технічного центру, Управління держпраці в Хмельницькій області, ЗАЕС, РАЕС, ЮУАЕС та ХАЕС. Вони взяли участь у дискусії щодо застосування нових зразків сучасного спеціального одягу на діючих українських АЕС та підприємствах, діяльність яких пов’язана із використанням радіоактивних матеріалів. Для учасників презентації було повідомлено, що продукція  UniTech Services Group вже рік експериментально використовується на ЗАЕС. Щодо цього буде оприлюднений звіт. Берт Моралес зазначив, що фірма передає по два комплекти спеціальних комбінезонів на інші українські АЕС.

Олександр Шустерук

Фото автора