Готові до виконання робіт з продовження терміну експлуатації енергоблоків

У рамках підготовки енергоблока №1 до продовження терміну експлуатації виконано:

 розроблено «Загальний план-графік підготовки енергоблока №1 ВП ХАЕС до продовження експлуатації у понадпроектний строк» 0.НР.0240.ГР-10;

 протягом 2013-2014 років проведено обстеження технічного стану силових трансформаторів енергоблока №1 і продовжений їх термін експлуатації;

здійснено обстеження кабельних конструкцій енергоблока №1 і розрахунки їх сейсмостійкості при землетрусі 7 балів за шкалою MSK-64. Отримано рекомендації з виконання ремонту, відновлення, посилення закріплень і т.д. Після реалізації цих рекомендацій буде підготовлене відповідне рішення про перепризначення терміну експлуатації кабельних конструкцій енергоблока №1;

 проведено обстеження технічного стану кабельних ліній енергоблока №1 (в лабораторних умовах і за місцем установки). За результатами робіт готуються рішення про продовження терміну експлуатації;

 виконано обстеження технічного стану АПС ППА енергоблока №1 з метою продовження терміну експлуатації;

 розроблено техніко-економічне обґрунтування продовження терміну експлуатації енергоблока №1, за результатами якого ПСЕ енергоблока доцільно;

 встановлено перелік обладнання, яке підлягає заміні до закінчення 2018 року (виходячи з технічного стану, вимог заводської документації, відповідності НД).

У 2015 році виконувались роботи з оцінки технічного стану і визначення можливості продовження терміну експлуатації: турбоустановки енергоблока №1; будівель і споруд енергоблока №1; трубопроводів системи водопостачання відповідальних споживачів групи А; обладнання радіаційного контролю.

Крім того, здійснювалися роботи з кваліфікації обладнання енергоблоків ХАЕС на вплив жорстких умов навколишнього середовища, а також сейсмічні впливи.

Підписується договір і починаються роботи з оцінки технічного стану трубопроводів системи невідповідальних споживачів.

Згідно з вимогами НТД, ведеться доопрацювання та узгодження основних документів, що визначають планові терміни завершення виконання робіт по ПСЕ енергоблока №1: рішення про здійснення заходів з продовження терміну експлуатації енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС»;  програма підготовки енергоблока №1 ВП Хмельницька АЕС до експлуатації у понадпроектний термін;  план ліцензування енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС» для продовження експлуатації у понадпроектний термін.

Виконується розробка технічних вимог для:  оцінки технічного стану та визначення можливості продовження терміну експлуатації реакторної установки енергоблока №1;  проведення переоцінки безпеки енергоблока №1 з метою продовження терміну експлуатації.

У 2016 році планується:

1. Затвердити рішення про здійснення заходів з продовження терміну експлуатації енергоблока №1 ВП «Хмельницька АЕС» із зазначенням варіанту продовження.

2. Затвердити та розпочати роботи за «Програмою підготовки енергоблока №1 ВП Хмельницька АЕС до експлуатації у понадпроектний термін».

3. Затвердити «План ліцензування енерго­блока №1 ВП «Хмельницька АЕС» для продовження експлуатації у понадпроектний термін».

4. Розпочати роботи з виконання переоцінки безпеки енергоблока №1 з метою продовження терміну експлуатації.

5. Розпочати роботи з оцінки технічного стану і обґрунтування продовження терміну експлуатації реакторної установки енергоблока №1 ХАЕС.

6. Закінчити роботи з продовження терміну експлуатації будівель і споруд, важливих для експлуатації енергоблока №1 (ОТС РО-1 і підготувати рішення про ПСЕ).

7. Закінчити роботи з продовження терміну експлуатації трубопроводів системи водопостачання відповідальних споживачів групи А (підготувати рішення про ПСЕ).

8. Підготувати рішення про продовження терміну експлуатації турбоустановки енерго­блока №1.

За результатами обстеження технічного стану обладнання енергоблоків №1, 2  та проведення ремонтних робіт у 2015 році:  продовжено термін експлуатації для 9726 одиниць устаткування енергоблоків №1, 2;  виконано заміну, у зв'язку із закінченням терміну служби та підвищенням безпеки - 191 одиниці обладнання.

Євген Мелешко,   начальник служби надійності, ресурсу

та продовження експлуатації