Грамотне планування – запорука успішної роботи

Юрій Типусяк належить до когорти молодих керівників структурних підрозділів стан­ції і за віком, і за стажем роботи на посаді начальника планово-економічного уп­рав­- ління. Сумнівів у тому погодитися чи не погодитися з пропозицією очолити ПЕУ, зізна­ється, не було. Адже про­пра­- цював тут не один рік, зокрема й заступником начальника,  на практиці відчув зміни, що відбувалися в чинному законодавстві незалежної України, був добре обізнаний з виробничо-господарською діяльністю атомної електростанції й енергокомпанії загалом. Отож знав як позитивні напрацювання, так і проблемні нюанси, на які потрібно зважати у повсякденні. «Кар’єрне» рішення прийняв без вагань.

Він з гордістю розповідає про колектив ПЕУ, який у трьох відділах налічує «25 високо­кваліфікованих працівників, з яких понад 90% з вищою освітою. Середній вік персоналу – 43 роки, середній стаж роботи на ВП ХАЕС – 18 років. Суку­п­ність даних чинників свід­чить про здатність персоналу ПЕУ якісно та своєчасно виконувати поставлені завдання у досягненні стратегічної мети, що стоїть перед ВП ХАЕС, - безпечного виробництва електричної та теплової енергії».

І відразу ж чітко й лаконічно пояснює яка роль у цьому процесі відведена планово-економічному управлінні: «забезпечення фінансово-економічного планування діяльності ВП ХАЕС, спрямованого на покращення техніко-економічних показників роботи підприємства». За тим, що втиснуте у кілька рядків, насправді криється багато функцій. Адже колективу плановиків доводиться здійснювати організацію і загальне керівництво розробкою проектів перспективних і поточних планів виробничо-господарської діяльності підприємства, займатися виконанням комплексного економічного аналізу кошторису витрат на виробництво товарної продукції, виявленням внутрі­шньогосподарських резер­вів, складанням калькуляцій на виготовлення готової продукції підрозділами ВП ХАЕС тощо. І це далеко не повний перелік обов’язків і завдань персоналу ПЕУ. З-поміж іншого колектив активно долучився до роботи над впровадженням Закону України «Про ринок електричної енергії», прийнятого Верховною Радою за основу 22 вересня поточного року. Зокрема ПЕУ надало свої пропозиції до розрахунку тарифу за роботу енергоблока ВП ХАЕС в маневровому режимі. А ще працівники управління брали участь у роботі з формування консолідованих тарифів ДП «НАЕК «Енергоатом» з централізованого водопостачання та водовідведення, у реалізації положень Закону України «Про засади функціонування ринку електроенергії» у Енергоатомі з питань реорганізації системи збуту комунальних послуг в містах-супутниках АЕС.

- Над чим працює колектив ПЕУ зараз?

- Ведеться робота щодо формування обґрунтованої потреби виконання виробничих програм ВП ХАЕС для розрахунку тарифів на відпуск електричної та виробництво теплової енергії на 2017 рік (з врахуванням фактичних показників діяльності за 2015 рік, очікуваних результатів за 2016, прогнозного індексу інфляції на рік наступний). Також працюємо над узагальненням даних для формування річного плану закупівель відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі», формуванням щоденних платежів в межах сум, доведених профі­льними дирекціями Енергоатома, координацією співпра­ці підрозділів станції з профі­льними дирекціями щодо забезпечення додаткового фі­нансування за функціональними напрямками – ремонт, супроводження експлуатації, модернізація, заходи з модернізації після пуску енергоблока №2, продовження терміну експлуатації, будівництво нових енергоблоків та добудова, фізичний захист тощо. Звичайно ж, це не вичерпна відповідь, адже питань, над якими працюємо щодня, значно більше.

- З року в рік Хмельницька АЕС робить суттєві відрахування до бюджетів усіх рівнів і фондів соціального страхування. Як виглядає ситуація у 2016 році?

- Загальний обсяг відрахувань за 10 місяців поточного року складає 308.8 млн гривень. У порівнянні з таким же періодом минулого року цифра трохи менша (торік було 328.6), але жодної заборгованості ми не допустили. Ця різниця пов’язана зі змінами на законодавчому рівні, зокрема зменшенням відсотка єдиного соціального внеску. Ми ж як були, так і залишаємося справними платниками податків, сприяючи таким чином розвитку краю і комфортним умовам життя його громадян.

Ольга Сокол

Фото Віталія Ляшука