Грунтовно про ядерну  та радiацiйну безпеку

На Хмельницькій АЕС відбулися навчальні курси підтримки кваліфікації керівного складу ДП «НАЕК «Енергоатом» та відокремлених підрозділів АЕС з питань ядерної та радіаційної безпеки, лекторами яких були фахівці ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки», зокрема заступник директора з наукових питань О.М. Дибач, начальник відділення аналізу безпеки АЕС Д.В.Гуменюк, начальник відді­лення аналізу міцності та надійності ядерних установок О.В. Зелений.

У програмі курсу були представлені такі напрями, як нормативна база, міжнародні вимоги з безпеки АЕС, аналіз і переоцінка безпеки АЕС, державна експертиза ядерної та радіаційної безпеки. Під час навчання слухачі курсів мали можливість розглянути правові питання експлуатації ядерних установок, зміни у законодавстві, а також структуру нормативно-правових актів з ядерної та радіаційної безпеки (ієрархічна піраміда) та концепцію з удосконалення нормативно-правової бази. Розглядалась система міжнародних вимог щодо безпеки АЕС, базові вимоги стандартів МАГАТЕ, положення конвенції з ядерної безпеки, референтні рівні Асоціації західноєвропейських органів регулювання ядерної безпеки (WENRA) для діючих АЕС, цілі безпеки для нових проектів АЕС, базові вимоги групи європейських експлуатуючих організацій (EUR). Також відбувся  аналіз  проектних аварій,  запроектних аварій (включно з важкими аваріями), ймовірнісний аналіз безпеки, переоцінка безпеки.

Лектори для керівного складу Хмельницької АЕС представили правові основи проведення державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, вимоги до відповідальної експертної організації та критерії відбору експертів, порядок проведення державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, процедурні положення, вимоги до звітності, критерії значимості зауважень державної експертизи ядерної та радіаці­йної безпеки, шляхи вдосконалення.

Згідно з програмою ДП «Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» навчальні курси проведені на всіх проммайданчиках діючих АЕС нашої держави.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука