Метеоумови в реальному часi

Якими вони є на території, що належить Хмельницькій АЕС, завжди можут­ь сказати на гідрометеорологічному посту, що в структурі гідротехнічного цеху. Адже цілодобово його працівники від­слідковують усі природні явища і стан атмосфери, ретельно фіксуючи в журналі результати прове­дених замірів. Отож, у місцевих гідрометеорологів можна отримати дані про температуру повітря й води у водоймах, які об­слуговують спеціалісти ХАЕС, атмосферний тиск, вологість, швидкість і напрям вітру, кількість опадів тощо.

Метеопост розпочав свою діяльність у 1991 році, фактично відтоді ж тут незмінно працює четверо гідрометеоспостерігачів. Про це повідомила в розмові одна із них, на зміну якої припали відвідини станційних журналістів, Валентина Лактіонова (на знімку). Їй комфортно у маленькому і дружньому колективі однодумців Зої Осадчук, Людмили Курепіної, Володимира Карбовничого. Людей, з якими разом розпочинали освоювати цю ділянку роботи, набули досвіду і тепер можуть поділитися ним зі своєю молодшою колегою Юлією Тимощук. Працюють позмінно, регулярно проводячи відповідні замі­ри, деякі через кожні три години. Одні параметри отримують за допомогою  датчиків, показники від яких виводяться на пульт у приміщенні поста. У розпорядженні гідрометеоспостерігачів і відкритий метеомайданчик, стан води у ставку-охолоджувачі, Горині та Гнилому Розі вимірюють безпосередньо у водоймах, де спеціально облаштовані для цього місця. У вівторок, наприклад, температура води у водосховищі сягала 13 градусів вище нульової позначки (у Горині вона холодніша), повітря прогрівалося до +7-8°С, не викликав жодної тривоги рівень води у ставку-охолоджувачі.

- Особливих аномалій чи небезпечних природних явищ, які б мали місце на території ХАЕС, не виникало, - стверджує Валентина Віталіївна. – Будь-які зміни, чи найменші відхилення від норми ретельно відслідковуються та аналізуються, що дозволяє вчасно вжити відповідні заходи.

Даними наших метеоспостерігачів найбільше користуються працівники рідного цеху, котрі обслуго­вують весь комплекс гідроспоруд. Часто теле­фонують з турбінного цеху, лабораторії охорони навколишнього середовища, пожежно-рятувальн­ої служби. Варто за­значити, що роза вітрів у місці розташування ХАЕС має свою специфіку – швидкість вітру дуже часто змінюється впродовж дня. Отож, хто цікавиться такими показниками, варто зважати на їх мінливість.

Останні 3-4 роки, за словами Валентини Лактіонової, «стало менше води: паводків уже не так багато і вони не такі великі. Не виходить за межі норми сніговий покрив». Вона впевнена у точності приладів, що дозволяє фіксувати величини в межах похибки. І наголошує: жодних прогнозів погоди, на відміну від синоптиків, пост не видає, тут лише відстежують реальні явища в реальному часі.

Ольга Сокол

Фото  Валерія  Валуєва