Хмельницька АЕС – основне джерело формування бюджету регіону

Хмельницька АЕС – найпотужніше під­приємство в області. У 2015 році ВП ХАЕС вироблено 13 мільярдів 454 міль­йони кіловат-годин електроенергії, а це 102 % плану виробництва. Вартість відпущеної електроенергії ВП ХАЕС склала у минулому році понад 5 мільярдів гривень, що становить 20% від загального об’єму реалізованої продукції промисловості Хмельниччини. ВП «Хмельницька АЕС» бере безпосередню участь у соціально-економічному та культурному розвитку міста-супутника, визначає економічний профіль міста, є найбільшим роботодавцем, формує основну частину податкових і неподаткових надходжень у місцевий бюджет.

За 2015 рік Хмельницька АЕС сплатила в бюджети різних рівнів на 16,4% більше в порівнянні з попереднім 2014 роком, а саме 428,9 млн грн, з них 305,9 млн грн – це розрахунки із страхування (єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та ін.), а 39,5 млн грн на­дійшло у  державний бюджет, 19 млн грн – в обласний та 64,5 млн грн – в міський.

ВП «Хмельницька АЕС», як містоутворююче підприємство, формує основну частину доходів бюджету м. Нетішин. У 2015 році енергетичним підприємством сплачено податок з доходів фізичних осіб у розмірі 97,9 млн грн. Серед важливих відрахувань - військовий збір, а це близько 10 млн грн, а також відрахування за спеціалізоване використання води, плата за землю та користування надрами – понад 15 млн грн.

Зростання податків і зборів до місцевих бюджетів, перерахованих Хмельницькою АЕС, сприятиме подальшому підвищенню соціально-економічного розвитку міста та регіону.