Мiжнароднi спостерiгачi цiкавились рiвнем безпеки

Хмельницьку АЕС відвідали представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Від­булася ділова зустріч із керівниками підрозділів електростанції, які опікуються такими напрямками діяльності, як  за радіаційна безпека,  фізичний захист діючих енергоблоків, тощо.

Як зазначив член делегації Роберт Ламберт, діяльність міжнародної місії відбувається на прохання українського уряду за ухвалою всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ. У  2014 році Постійна Рада ОБСЄ ухвалила рішення­ направити в Україну Спеці­аль­­ну моніторингову місію. Місія отримала завдання зі­бра­ти інформацію та відзвітувати про ситуацію з безпекою, про гуманітарну ситуацію.

У ході зустрічі міжнародні спостерігачі поцікавились рівнем захисту діючих енергоблоків та заходами, які сприяють безпечному життю населення зони спостереження Хмельницької АЕС. Заступник генерального директора з фізичного захисту та режиму Олег Редзинець повідомив гостям, що оприлюднення інформації про діяльність енергетичного об’єк­та регламентовано законодавством України. Основна інформація  відкрита для громадськості, робота та стан діючих енергоблоків постійно контролюється експертами різних органі­зацій, зокрема й МАГАТЕ.

Іноземних спостерігачів цікавили також заходи з унеможливлення терористичної загрози на ядерному об’єкті. Олег Редзинець та командир військової части­ни 3043 Павло Босий розповіли про тактико-спеціальні навчання особового складу військової частини з охорони атомної станції, яка виконує функції охорони та оборони стратегічного об’єкта, а також про­пускного та внутріоб’єктового режиму­.

Компетентну інформацію про заходи з підвищення безпеки діючих енерго­блоків на ХАЕС оприлюднив заступник головного інженера з ядерної і радіаційної­ безпеки Костянтин Щер­бі­нін. Він також розповів на конкретних прикладах про випадки розповсю­дження недостовірної інформації про діяль­ність ХАЕС.

Фото Олександра Шустерука